Tips tegen nare ervaringen op internet
De Kinderconsument begint in januari met een expertisecentrum dat kinderen moet beschermen tegen ongewenste contacten via internet.
Ouders en jongeren krijgen bij dit centrum in begrijpelijke taal tips hoe ze zich tegen nare ervaringen op internet kunnen wapenen. Internet, zo blijkt uit tal van voorbeelden van de afgelopen jaren, is namelijk voor kwaadwillende chatters een uitgelezen middel om jongeren te lokken.
Uit onderzoek van de Nationale Kinderkrant bleek deze maand dat eenderde van de Nederlandse kinderen tussen 8 en 12 jaar regelmatig op internet wordt lastiggevallen. Niet alleen krijgen ze ongevraagd vervelende foto’s en plaatjes te zien, ook zeggen veel kinderen dat ze regelmatig tegen hun wil met onbekende chatters in contact komen.
Bij eerder onderzoek in de Verenigde Staten gaf meer dan 80 procent van de jongeren tussen 7 en 18 jaar aan dat ze, naast dagelijks spam van pornosites, vaak mededelingen kregen over onlineontmoetingen met alleenstaanden. Het gevaar dat kinderen lopen om via ”chatrooms” in contact met pedofielen te komen, was in oktober voor Microsoft mede een reden om in 28 landen, waaronder Nederland, zijn chats te sluiten.
Een Belgische politieman werd vorige maand in Gent tot een jaar cel veroordeeld, omdat hij op internet een pikante chatsessie met een meisje van twaalf jaar had gehad. De 31-jarige agent had haar leren kennen tijdens een vakantie op Kreta.
Een Engelse rechtbank veroordeelde in oktober een 64-jarige man tot vijf jaar cel. De man deed zich op het internet voor als tienerjongen en legde zo contact met meisjes. Hij slaagde erin twee meisjes van 13 en 14 jaar daadwerkelijk te ontmoeten.
In juli van dit jaar veroordeelde de rechtbank in Alkmaar een 41-jarige man tot een taakstraf van zestig uur, omdat hij via internet een 15-jarige jongen had benaderd. De rechter achtte bewezen dat de man dwang tegenover de jongen had uitgeoefend, nadat deze een afspraak voor seks had afgewezen. De man eiste een foto van zijn slachtoffer en meldde via e-mail dat hij anders het adres van de jongen aan zijn vrienden zou doorgeven.
In diezelfde maand ontketende de Britse politie een internationale klopjacht op de 31-jarige Amerikaan Toby Studabaker en zijn 12-jarige Britse vriendin Shevaun Pennington. De twee hadden elkaar via internet leren kennen.
Studabaker had tegen zijn familie gezegd dat hij in Europa een 19-jarig meisje ging ontmoeten. Nadat hij haar in Manchester had getroffen, vloog hij met haar naar Frankrijk. Toen de Amerikaan hoorde dat hij gezocht werd, zette hij het meisje op een vliegtuig naar huis en gaf hij zichzelf in Duitsland aan.
In augustus 2001 werd een toen 23-jarige Utrechtenaar in de Verenigde Staten aangehouden, omdat hij op het internet met een minderjarig meisje had gechat. De Utrechtse mailer reisde naar Chicago om het 14-jarige meisje te ontmoeten. Zijn internetpartner bleek echter een 50-jarige agent van de FBI te zijn, zodat agenten hem bij aankomst in de VS meteen in de boeien sloegen. De man werd vorig jaar tot een celstraf van twee jaar veroordeeld.