Buitenland

Sharon herdacht als „strijder voor Israël”

JERUZALEM. Met militair ceremonieel heeft Israël maandag afscheid genomen van oud-premier Ariël Sharon. Tijdens de herdenking was vooral aandacht voor Sharons rol als „strijder voor Israël”, die hem in eigen land een heldenstatus opleverde, maar gehaat maakte in de Arabische wereld.

ANP
13 January 2014 06:45Gewijzigd op 15 November 2020 08:09
Foto EPA
Foto EPA

Sharon overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd, 8 jaar nadat hij door een hersenbloeding in een coma was beland. Na een ceremonie in Jeruzalem werd de kist, gehuld in de nationale wit-blauwe vlag met davidster, naar Sharons boerderij in de Negev-woestijn gebracht en ter aarde besteld.

Oud-premier Wim Kok woonde de uitvaart bij namens Nederland. PVV-leider Geert Wilders ging op eigen gelegenheid. Hij toonde zich onder de indruk van de plechtigheid in de Knesset, het Israëlische parlement. „Het land neemt afscheid van een geliefd leider, dat is wel duidelijk.”

De successen van Sharon als generaal kwamen in diverse toespraken aan bod. Huidig premier Benjamin Netanyahu omschreef ‘Arik’ als „een van de grootste strijders van het Israëlische volk en leger”. Hij voegde eraan toe dat Israël „door zal gaan met het bestrijden van terreur”, maar ook naar vrede zal blijven streven.

President Shimon Peres memoreerde Sharon als „vriend, leider en strijder”. „Jij was de schouder waarop de veiligheid van ons volk rustte”, zei het staatshoofd.

Dat Sharon omstreden was, kwam kort naar voren in de toespraken van buitenlandse gasten. De Britse oud-premier Tony Blair merkte op dat de man die bekendstond als ‘de bulldozer’, een „aanzienlijke hoeveelheid puin heeft achtergelaten”. Hij zei echter ook dat Sharon zich heeft ingezet voor vrede. „De geschiedenis zal oordelen dat hij in moeilijke tijden leefde, in een uiterst complexe omgeving”, merkte de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op.

Biden en Blair stonden beiden stil bij Sharons besluit om de Israëlische nederzettingen op de Gazastrook te ontruimen. Israëlische hoogwaardigheidsbekleders zwegen daar liever over, behalve kolonistenleider Zeev Hever, die het „moeilijk en pijnlijk” noemde dat zijn vriend Sharon in zijn laatste jaren van koers veranderde.

Onder het toeziend oog van ongeveer 1500 gasten droegen acht generaals de kist naar het graf, waar Sharon naast zijn tweede vrouw Lily werd gelegd. De ranch werd tijdens de plechtigheid streng beveiligd. Tot grote verstoringen kwam het niet, maar verderop bij de plaats Sderot sloegen wel twee mortieren in, overigens zonder schade aan te richten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer