Droogte zal flink toenemen in Europa
KASSEL (ANP) - Europa krijgt aan het einde van deze eeuw te maken met veel heviger droogte dan nu, die bovendien langer zal aanhouden. Door klimaatverandering zal het waterpeil in droge perioden extra laag staan en langer zo blijven. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Joint Research Centre van de Europese Commissie en van de Universiteit van Kassel in Duitsland.
Droge periodes kunnen een flinke aanslag zijn op de maatschappij, het milieu en de economie. Ze kostten Europa de afgelopen 30 jaar in totaal meer dan 100 miljard euro. Welke gevolgen Europa precies kan verwachten, zoals problemen met landbouw of drinkwatervoorziening, is niet onderzocht.
Duidelijk is wel dat de rivieren op het Iberische Schiereiland, in Zuid-Frankrijk, Italië en de Balkan in droge periodes door klimaatverandering tot 40 procent minder water zullen bevatten dan nu in zo’n fase het geval is. Een dergelijke periode kan dan bijna twee keer zo lang duren.
Maar ook in landen waar klimaatverandering een minder grote rol speelt, zal het waterpeil in droge periodes alsnog 10 tot 30 procent lager staan. Dit omdat de bevolking daar groeit en meer water zal worden gebruikt bij productieprocessen, aldus hoofdonderzoeker Giovanni Forzieri. Dat zal het geval zijn in onder meer grote delen van de Benelux, het noordwesten van Duitsland en Frankrijk, in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië.
De wetenschappers gingen er bij hun berekeningen vanuit dat het in het jaar 2100 wereldwijd maximaal 3,4 graden Celsius warmer is dan in de tweede helft van de vorige eeuw. Regionaal gezien kan het echter nóg warmer worden, denken zij. „Op het Iberisch Schiereiland kan de gemiddelde temperatuur ’s zomers tot 5 graden hoger zijn.”