Binnenland

Afgesplitste SGP’ers Ede doen met eigen partij mee aan raadsverkiezingen

EDE. De twee ex-raadsleden van de SGP-fractie in Ede gaan met een eigen lijst de gemeenteraadsverkiezingen in. Zij krijgen daarbij steun van de meerderheid van het bestuur van de plaatselijke kiesvereniging (pkv) van de SGP in Harskamp. Dat maakten zij woensdag bekend.

Redactie regio
8 January 2014 14:02Gewijzigd op 15 November 2020 08:05
beeld RD
beeld RD

De twee, A. R. Pluimers uit Lunteren en H. Kok uit Wekerom, voeren de lijst aan. G. Kampert uit Harskamp staat op nummer 3.

Naast hen zijn er 24 andere kandidaten. Die wonen in „de gehele gemeente Ede” en komen ook kerkelijk „overal vandaan”, aldus Pluimers woensdag. Zij zijn zowel mannen die (nog) lid zijn van de SGP als personen die „uit teleurstelling over de koers van de plaatselijke én landelijke SGP” hebben bedankt als lid.

Pluimers en Kok werden in maart vorig jaar samen met Jansen uit de lokale SGP-fractie gezet vanwege meningsverschillen over het functioneren als coalitiepartij. Zij vormden de Fractie Nieuw. Ettelijke lijmpogingen mislukten.

Volgens Pluimers ligt het initiatief voor de nieuwe lijst niet bij Kok en hem, maar bij de pkv Harskamp. Pkv-voorzitter Soetendaal belde hem 20 december met de mededeling dat vier van de zeven bestuursleden voor deelname van een door hem geleide nieuwe partij zijn. Ook een meerderheid van de vijftien aanwezige leden op de ledenvergadering van de pkv Harskamp op 18 december was daarvoor.

De nieuwe partij heet Gereformeerde Beginsel Partij (GBP), maar doet waarschijnlijk als Lijst elf aan de verkiezingen van 19 maart mee, omdat de naam GBP niet op tijd kon worden geregistreerd.

De woordvoerder van de SGP Ede, L. Kisteman, zegt het „heel, heel, heel jammer” te vinden dat Pluimers en Kok met een nieuwe partij meedoen. Hij zegt dat de voortzetting van deelname van de SGP-wethouder aan het college, „als die mogelijkheid er nog is”, hierdoor gevaar loopt. De SGP kon in 2010 voor het eerst sinds tijden aan de coalitie meedoen.

Als de SGP niet meedoet aan de onderhandelingen hiervoor, vreest Kisteman dat er koopzondagen in Ede worden ingevoerd. Pluimers is het er niet mee eens dat dit een gevolg zou kunnen zijn. Beiden zeggen overigens: „Er is er Één Die erboven staat.”

Ook de plaatselijke krant Ede Stad wijst op de gevolgen voor SGP-wethouder B. van de Weerd. „Mocht Lijst elf na de verkiezingen met twee raadszetels uit de bus komen en mocht de SGP vier in plaats van zes zetels krijgen, lijkt de rol van de staatkundigen als collegepartij uitgespeeld te zijn. Een lijstverbinding tussen de drie confessionele partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) kan daaraan niets veranderen.”

Pluimers geeft aan dat de vier betrokken Harskampse bestuursleden het GBP-bestuur vormen. Voorzitter M. Soetendaal verwacht dat hij en zijn drie medebestuurders, J. Kampert, M. van Leijenhorst en G. van Maanen, geen SGP-bestuurslid zullen blijven en ook geen SGP-lid kunnen blijven. De overige drie zouden de verkiezingsuitslag willen afwachten.

Landelijk SGP-voorzitter M. F. van Leeuwen zegt in een reactie dat hij het in hoge mate betreurt dat door de splitsing in Ede „het SGP-geluid wordt verdeeld.” Hij wijst erop dat het bestuur van de provinciale SGP het bezwaar van Harskamp tegen de kandidatenprocedure van de SGP Ede heeft afgewezen.

Van Leeuwen constateert dat het bestuurslidmaatschap van de GBP onverenigbaar is met dat van een SGP-kiesvereniging. Over de vraag of zij en de GBP-kandidaten die nog SGP-lid zijn dat kunnen blijven, doet hij nog geen uitspraken.

Er is volgens hem geen aanleiding om te denken dat het ontstaan van een nieuwe gereformeerde plaatselijke partij ter rechterzijde van de SGP ook landelijk zal worden gevolgd. Volgens Van Leeuwen gaat het in Ede om een plaatselijke kwestie en heeft landelijk gezien slechts „een handjevol” leden bedankt vanwege het besluit om belemmeringen voor vrouwen op kieslijsten te schrappen.

Eerder splitsten de SGP-fracties in Katwijk, Putten Tholen en Urk. In Katwijk, Putten en Tholen werden de partijen na verloop van tijd weer met elkaar verzoend. In Urk (Hart voor Urk) is dat nog niet het geval.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer