Buitenland

Bemiddeling Kerry achtervolgd door geruzie

JERUZALEM (AP). De poging van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry om achter gesloten deuren te bemiddelen in vrede tussen Israël en de Palestijnen dreigt uit te lopen op een ruzie die in het openbaar wordt uitgevochten.

3 January 2014 20:09Gewijzigd op 15 November 2020 08:01
Kerry (l.) op bezoek bij Abbas. Foto EPA
Kerry (l.) op bezoek bij Abbas. Foto EPA

De Israëliërs en de Palestijnen hadden vrijdag felle kritiek op elkaar en de Palestijnen protesteerden zelfs tegen de komst van Kerry.

Kerry is op dit moment in de regio in een poging de beide partijen tot een vredesakkoord te bewegen. Het is al de tiende keer dat hij als minister naar het gebied is afgereisd. Hij sprak vrijdagochtend met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om later door te reizen naar de Westoever voor een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Hoewel Kerry van alle kanten onder vuur ligt, bleef hij, in het openbaar althans, optimistisch. Gevraagd of er vooruitgang is, antwoordde Kerry dat elke dag vooruitgang wordt geboekt. Ondertussen gingen in Ramallah ongeveer honderdvijftig Palestijnen de straat op. Ze droegen spandoeken mee waarop stond dat het noordelijke, het centrale en het zuidelijke deel van de Jordaanvallei onderdeel zijn van de Palestijnse soevereiniteit. De Jordaanvallei is een strategisch gebied langs de grens met Jordanië en moet volgens Israëlische hardliners uit veiligheidsoverwegingen in handen van Israël zijn.

Tot dusver hebben de twee partijen ongeveer twintig keer met elkaar aan tafel gezeten. De gesprekken gaan nu een lastige fase in. Kerry wil dat beide leiders toezeggingen doen en stevige, politiek gevoelige besluiten gaan nemen. Hij hoopt daarmee de verschillen te overbruggen en overeenstemming te bereiken over een raamwerk voor vrede.

Het doel is dat met het raamwerk alle kernkwesties worden aangepakt, zoals de grenzen tussen Israël en een toekomstige Palestijnse staat, de kwestie omtrent de Palestijnse vluchtelingen en de claims op de heilige stad Jeruzalem. De verwachting is echter dat tijdens het bezoek van Kerry nog geen akkoord over het raamwerk wordt gesloten.

Politiek activist Abdallah Maslamani zei dat het raamwerk slechts de ‘veiligheidsbelangen van de terroristische bezettersstaat’ beschermt, waarmee hij verwees naar Israël. Een dag eerder kwam de kritiek van Israëlische zijde. Netanyahu haalde uit naar Abbas en verweet hem dat hij terroristen ‘als helden’ beschouwt. Netanyahu doelde daarmee op het hartelijke welkom voor een twintigtal Palestijnen dat in Israël gevangen zat en eerder deze week vrijkwam. Hoewel Abbas nooit de misdaden van de Palestijnen heeft goedgepraat, nam Netanyahu toch aanstoot aan de heldenontvangst.

Saeb Erekat, de hoogste Palestijnse onderhandelaar, ging vrijdag in op de opmerking van Netanyahu en zei dat zelfs als Abbas Moeder Theresa zou zijn de Israëliërs nog een manier zouden vinden om hem in verband met terrorisme te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer