Gulden geen wettig betaalmiddel meer
Nederland neemt als eerste land in de eurozone afscheid van de nationale munt. Vanaf maandag is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. De andere eurolanden nemen de komende maand definitief afscheid van hun munt.
Wie nog guldens heeft, kan ze de komende twee maanden -tot 1 april- nog gratis wisselen bij de banken. Na die datum worden er transactiekosten in rekening gebracht. Vanaf 1 januari 2003 kunnen guldenmunten en -biljetten alleen nog worden ingeleverd bij De Nederlandsche Bank (DNB). De DNB accepteert munten nog tot 2007, biljetten kunnen tot 2032 ingeleverd worden.
In de loop van februari zullen de Ierse Pond en de Franse Franc niet meer over de toonbank gaan. De rest van de eurolanden stopt op de laatste dag van februari met de zogeheten duale fase.
De definitieve komst van één Europese munt maakt een einde aan 700 jaar guldengeschiedenis. Een historie die ooit begon in het Italiaanse Florence waar omstreeks 1250 de eerste Florijn werd geslagen.
De introductie van de euro in Nederland verliep snel. Na twee weken vonden vrijwel alle betalingen al in euro’s plaats. Alleen afgelopen zaterdag, de laatste dag dat de meeste winkels open waren, liep het aantal mensen dat met de oude munt betaalde nog iets op. Vooral supermarkten ontvingen nog veel guldens.
Naar schatting 95 procent van de betalingen vond zaterdag plaats in euro’s, iets minder dan de afgelopen week, aldus een woordvoerder van het euroforum. Dat was volgens verwachting. „We wisten dat Nederland in twee weken volledig op de euro zou kunnen overstappen en dat is ook gelukt”, zo concludeert hij.
De supermarkten constateerden donderdag en vrijdag al dat de guldens weer iets oprukten in het betalingsverkeer. „Zaterdag was zo’n 20 procent van de transacties in guldens, net als de dagen ervoor”, zo schat een woordvoerster van supermarktorganisatie CBL.
In het midden- en kleinbedrijf vond hier en daar een guldenbetaling plaats, iets meer ook dan in de afgelopen weken. „Veel mensen hebben waarschijnlijk de boodschap begrepen dat ze de komende twee maanden nog gratis bij de bank kunnen wisselen”, aldus een woordvoerster van MKB-Nederland. Ze pleit ervoor dat de banken in de laatste periode langer open zijn, om werkende mensen meer kans te bieden om hun guldens weg te brengen.
Ook bij pompstations in Nederland is zaterdag nauwelijks nog met de oude munt betaald. „Veel betalingen gaan sowieso met de pinpas”, benadrukt een woordvoerder van brancheorganisatie BOVAG. „Maar in de kassa’s komen nog nauwelijks guldens.”