Buitenland

Uitkering werkeloze Amerikanen op de tocht

WASHINGTON (ANP). Uitkeringen van 1,3 miljoen Amerikaanse werklozen staan op de tocht doordat Republikeinen in het Amerikaanse Congres een einde willen maken aan een hulpprogramma dat bij het uitbreken van de crisis in 2008 is gestart. Het geld voor dat programma is zaterdag op. Als er geen verlenging wordt overeengekomen, gaat de geldkraan voor velen dicht.

26 December 2013 21:08Gewijzigd op 15 November 2020 07:54

De Amerikaanse overheid en de federale staten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitkering in de eerste 26 weken dat iemand zonder werk zit. In het hulpprogramma is overeengekomen dat de overheid de uitkering daarna in zijn geheel verneemt.

Republikeinen willen dat stoppen omdat de economie beter draait en de werkeloosheid afneemt. Die bedraagt op dit moment 7 procent. De financiering van het programa is ook niet opgenomen in de overeenkomst die Republikeinen en Democraten onlangs sloten over het overheidsbudget.

Democraten wilen de kwestie begin januari in stemming brengen. „Dit is niet het moment om mensen uit het programma te gooien”, aldus senator Jack Reed tegenover de Financial Times. Het programma is van doorslaggevend belang voor veel Amerikaanse gezinnen die door de crisis hun bron van inkomen verloren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer