Miljoenen staan stil bij Wereldaidsdag
Miljoenen mensen over de hele wereld hebben maandag stilgestaan bij Wereldaidsdag. Het Vaticaan heeft er bij monde van kardinaal Javier Lozano Barragan nog eens op gehamerd dat trouw, kuisheid en onthouding de beste wapens zijn tegen de verspreiding van HIV en aids.
De geestelijke riep internationale en nationale autoriteiten op om bewustwordingscampagnes te verwerpen die zijn gebaseerd op het promoten van immorele en hedonistische levensstijlen en van gedragingen die tot de verspreiding van aids leiden.
Er klonk kritiek op die uitspraak. „Dit is een levensgevaarlijke boodschap, omdat ze voorbijgaat aan de realiteit”, aldus M. van Oostrom van het Aids Fonds, maandag vanaf het aids-congres in Amsterdam.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontvouwde maandag officieel een plan om miljoenen mensen binnen een paar jaar met medicijnen te behandelen. Het plan is de komende twee jaar 3 miljoen aids-patiënten in ontwikkelingslanden van antiretrovirale medicijnen te voorzien. De WHO trekt bijna 5 miljard euro uit voor het ”3 in 5-plan”. De kosten voor medicijnen om aids-patiënten te behandelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald.
„We lijken het gevecht tegen aids momenteel te verliezen”, zei de Amerikaanse minister van Volksgezondheid, Tommy Thompson, maandag tijdens een bezoek aan Zambia, een van de zwaarst getroffen landen. „We moeten onze inspanningen verdubbelen. Deze oorlog kost met 3 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar meer dan welke andere oorlog dan ook”, aldus Thompson.
Ook de Britse premier Blair riep op tot een „beslissende strijd” tegen de „kolossale” aids-epidemie. Volgens Blair is het daarbij van cruciaal belang dat de wereldgemeenschap nauw samenwerkt. Hij zegde toe dat Groot-Brittannië zijn financiële bijdrage in de wereldwijde aids-bestrijding zal verdubbelen.
”Leven en Laten Leven” was het motto dat Unaids, de VN-organisatie die de epidemie moet bestrijden, voor de vijftiende editie van Wereldaidsdag had bedacht. Het gebeurt volgens de organisatie nog veel te vaak dat aids-patiënten en seropositieven worden verstoten door familie, werkgever, verzekeraars en soms zelfs gezondheidswerkers. Unaids is bang dat mensen uit angst voor de gevolgen niet meer vertellen dat ze besmet zijn en via onveilig vrijen het virus verspreiden.
Unaids becijferde onlangs dat eind vorig jaar op de hele wereld 38,6 miljoen volwassenen en 3,2 miljoen kinderen besmet waren met HIV. Dit jaar zijn daar 5 miljoen nieuwe geïnfecteerden bijgekomen, van wie de helft bij mensen jonger dan 25 jaar. Ruim 95 procent van de HIV-geïnfecteerden leeft in ontwikkelingslanden.
Op Wereldaidsdag werd bekend dat Toronto gastheer zal zijn van de internationale aids-conferentie in 2006. De bijeenkomst van duizenden onderzoekers, artsen, politici en patiënten wordt ieder jaar gehouden en vindt volgend jaar in Bangkok plaats.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 11: ”Amsterdamse GG & GD op aids-dag onder vuur”.