Amnesty wil dat ‘pijnhandelaren’ worden aangepakt
De gebrekkige controle op de handel in politie- en beveiligingsmaterieel draagt in de hele wereld bij aan marteling en mishandeling. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar rapport ”The Pain Merchants” (handelaren in pijn), dat maandag verscheen.
Het rapport beschrijft hoe politie- en gevangenispersoneel wereldwijd steeds meer gebruikmaakt van conventionele middelen, zoals been- en duimklemmen. Maar vooral elektroshockwapens zouden steeds meer aftrek vinden.
Het gaat daarbij onder meer om stroomstootgordels, gordels die gevangenen omkrijgen en waarmee op afstand elektrische schokken kunnen worden toegediend. Ook tasers, geweren waarmee van afstand op mensen kan worden geschoten met pijlen die elektrische schokken veroorzaken, zouden steeds meer in trek zijn.
Volgens Amnesty wordt in 87 landen gebruik van dergelijke wapens gemaakt bij de ordehandhaving. Ook heeft de mensenrechtenorganisatie berekend dat er ten minste 59 producenten zijn in twaalf landen, onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Polen en Israël.