Buitenland

Gevechten in olieregio Zuid-Sudan

JUBA (ANP/EFE). Etnische twisten in Zuid-Sudan zijn ook in het olierijke noorden van het land uitgebroken. Een zegsman van de Verenigde Naties zei vrijdag dat in de omgeving van de stad Bentiu de hele nacht is gevochten tussen militairen van de Dinka-stam en militairen van de Nuer-stam. Bentiu is de hoofdstad van de olierijke deelstaat Unity en ligt circa 550 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Juba.

20 December 2013 13:46Gewijzigd op 15 November 2020 07:49

Een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in het land, de Chinese Nationale Petroleummaatschappij (CNPC), brengt volgens het Chinese persbureau Xinhua vrijdag uit vrees voor het geweld g Chinese werknemers naar de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. Daar zijn vrijdag 40 Nederlanders opgehaald door de Nederlandse luchtmacht.

In olievelden in het noorden van het land zijn donderdag 14 Zuid-Sudanese arbeiders om het leven gekomen bij gevechten. Zuid-Sudan is de op twee na grootste olieproducent van Zwart Afrika en is normaal goed voor 245.000 vaten olie per dag.

De etnische strijd tussen de stam die het land domineert, die van de Dinka’s, en de tweede stam van het land, de Nuer, ontbrandde in het weekeinde naar verluidt in kazernes van de presidentiële garde in Juba. President Salva Kiir, een Dinka, zei maandag dat daar een staatsgreep was verijdeld. De politieke rivaal die hij in juli uit de regering gooide, vicepresident Riek Machar, een Nuer, weersprak dat en zei dat Kiir probeert opposanten de mond te snoeren.

Er is al maanden ongerustheid over de autoritaire neigingen van Kiir. Dat is niet alleen bij de Nuer of bij donoren en investeerders, maar ook binnen zijn eigen partij, de Sudanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM). De SPLM is voortgekomen uit de door Dinka’s geleide guerrilla in de strijd tegen Sudan die in 2011 tot onafhankelijkheid leidde.

De hoop dat de strijd wordt bezworen met een feestelijke verzoening tussen de kemphanen, zoals zo vaak met stammentwisten in de regio, lijkt vervlogen. In Bor, de hoofdstad van de in bevolking en omvang grootste deelstaat Jonglei, lijkt de regering de toestand niet meer onder controle te hebben. In Pibor, ook in Jonglei, zijn gevechten gemeld. In Akobo, vlakbij de Ethiopische grens, zijn gevechten gemeld waarbij donderdag twee of drie Indiase blauwhelmen zijn gedood. Bij de VN-missie in Zuid-Sudan werken ook circa 30 Nederlanders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer