Buitenland

‘Vrijwillige getuigenis’ achilleshiel van ICC

DEN HAAG (ANP). Het proces tegen president Uhuru Kenyatta van Kenia kan niet op 5 februari beginnen omdat een belangrijke getuige van de aanklagers niet naar het Internationaal Strafhof (ICC) wil komen. Dit legt weer eens een van de achilleshielen van het ICC bloot: het kan geen getuigen dagvaarden en is ervan afhankelijk dat zij vrijwillig in Den Haag voor de rechter verschijnen.

19 December 2013 19:48Gewijzigd op 15 November 2020 07:48

Dit in tegenstelling tot het eveneens in Den Haag gevestigde Joegoslavië-Tribunaal (ICTY), dat weigerachtige getuigen lange celstraffen en hoge boetes kan opleggen wegens „minachting van het hof”. De leemte bij het ICC is dan ook volgens voormalig ICTY-rechter Kimberly Prost een „ernstige zwakte in het systeem van internationale strafrechtspleging”.

Bijkomend probleem voor de aanklagers in de Kenyatta-zaak is dat de verdachte een president in functie is. Kenia is, als lidstaat van het ICC, verplicht ervoor te zorgen dat zijn politie getuigen beschermt. Tegelijkertijd is de verdachte in de zaak de opperste baas van de politie. De ICC-aanklagers hadden dan ook nooit eerder zoveel problemen met het intimideren en afhaken van getuigen als in de Kenia-zaken.

Blijft de mogelijkheid een ander land te vragen een getuige al dan niet tijdelijk onderdak te geven om zo bescherming te bieden. Getuigen die weten dat zij niet naar Den Haag hoeven te komen, kunnen dan hoge eisen stellen qua onderdak of opleiding van de kinderen. Bij het bureau van hoofdaanklaagster Fatou Bensouda heeft men dan ook de handen vol aan “witness maintenance”: het contact met de getuige moet goed onderhouden worden om te zorgen dat hij of zij bereid blijft om naar Den Haag te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer