Hoogervorst: Diabeteszorg moet efficiënter
Steeds meer Nederlanders lijden aan suikerziekte. Er moet veel meer worden gedaan om te voorkomen dat mensen de ziekte krijgen.
Bovendien moet de zorg aan suikerpatiënten veel efficiënter worden ingericht. Volgens minister Hoogervorst van Volksgezondheid kan er minstens 160 miljoen euro per jaar worden bespaard. Hij zei dit vrijdag in Amsterdam bij een congres over diabetes (suikerziekte).
In 1993 leden 250.000 Nederlanders aan de ziekte. Dat aantal is nu gestegen naar 480.000. Elk jaar komen er 65.000 patiënten bij. Volgens Hoogervorst is suikerziekte vooral een dure ziekte. De kosten voor de samenleving bedragen, zei hij, bijna 1 miljard euro per jaar.
Burgers moeten gezonder leven zodat ze de ziekte minder snel oplopen. Dus: minder dik worden en meer bewegen. Volgens Hoogervorst blijkt uit Fins onderzoek dat mensen die hun gewicht met 5 procent terugbrengen en een half uurtje per dag wandelen of fietsen, hun kansen om suikerziekte te krijgen met de helft verminderen.
Artsen en ziektekostenverzekeraars moeten effectievere zorg ontwikkelen zodat suikerziektepatiënten niet steeds zieker worden, bepleitte de minister. Als de ziekte verergert, kunnen patiënten nierziekten en hart- en vaatziekten oplopen. Daarbij moeten soms voeten of benen worden geamputeerd. Het komt ook voor dat patiënten blind worden.
Hoogervorst vindt dat zorgverzekeraars bijvoorbeeld ziekenhuizen moeten verplichten effectieve zorg te bieden. Doen ze dit niet, dan zou de verzekeraar de samenwerking met het ziekenhuis of de dokter moeten stopzetten.