Sfeer in Kiev grimmiger ondanks handreiking
KIEV (ANP). De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft zijn hand uitgestoken naar de oppositie, maar de oproerpolitie heft tegelijkertijd de vuist. Op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev is de vrolijke sfeer van de afgelopen weken maandag omgeslagen. De oproerpolitie is begonnen met het opruimen van barricades. De hoofdaanklager in de stad waarschuwde activisten „het geduld van de autoriteiten niet op de proef te stellen”.
Voor het eerst sinds de pro-Europese demonstraties begonnen, zijn honderden ME’ers naar het centrum van de hoofdstad gestuurd. Tot gewelddadigheden is het voor zover bekend nog niet gekomen, maar de demonstranten zijn bang voor escalatie.
De autoriteiten hebben hun gesommeerd het raadhuis van Kiev en andere overheidsgebouwen te verlaten. Dat zijn ze echter niet van plan. „Wij blijven. Ik roep tegenstanders van de regering op hiernaartoe te komen”, zei oppositiepoliticus Vitali Klitsjko. Hij riep vrouwen en kinderen echter op naar huis te gaan.
De oppositie beweerde maandag dat de politie een inval heeft gedaan in het kantoor van voormalig premier Joeilia Timosjenko, die al jaren in de gevangenis zit. Gewapende en gemaskerde mannen vielen het pand binnen en namen een computerserver mee. De politie ontkende stellig achter de inval te zitten.
Hoewel de stemming grimmiger wordt, omarmde president Janoekovitsj maandag wel een voorstel van oud-president Leonid Kravtsjoek om uit de impasse te komen. Hij sprak zich uit voor het houden van een „nationaal rondetafelgesprek” van de regering met de belangrijkste oppositiepartijen. Janoekovitsj overlegt dinsdag eerst met Kravtsjoek en de andere oud-presidenten Leonid Koetsjma en Viktor Joesjtsjenko over mogelijke oplossingen.
Het conflict tussen de regering en de oppositie draait om de koers van het land: moet Oekraïne zich vooral op Rusland richten of op de Europese Unie? Janoekovitsj weigerde onlangs op het laatste moment zijn handtekening te zetten onder een associatieverdrag met de EU. In plaats daarvan zoekt hij meer toenadering tot Moskou, tot groot ongenoegen van de westers georiënteerde oppositie.
Ook de EU probeert het conflict te sussen. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton gaat dinsdag en woensdag praten met vertegenwoordigers van regering, oppositie en maatschappelijke organisaties in het Oost-Europese land.