Fransen moeten Centraal-Afrika vrede brengen
BANGUI/PARIJS (ANP/RTR). Een Franse interventiemacht van honderden militairen is zaterdag vanuit Kameroen de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) binnengetrokken en door de bevolking met gejuich ontvangen. In Bangui en in de stad Bossangoa, 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad, marcheerden zondag Franse troepen door de straten en vlogen Franse helikopters over.
Dit leidde tot enige rust, na drie dagen van gevechten die aan zo’n 400 mensen het leven hadden gekost. Frankrijk en de Afrikaanse Unie maakten zaterdag bekend dat zij hun troepenmachten in de door geweld geteisterde CAR flink versterken: de AU van 3500 naar 6000 man, de Fransen van 1200 naar 1600.
Zo’n 1600 Franse soldaten beginnen maandag hun ontwapeningsmissie. De periode van straffeloosheid in het land is dan echt voorbij, waarschuwde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. „Als mensen hun wapens niet neerleggen, zullen we geweld gebruiken.”
Vrijdag besloot Frankrijk militair in te grijpen in de voormalige Franse kolonie. President François Hollande liet weten dat het om een korte interventie zou gaan en dat de Afrikaanse landen daarna zelf voor hun veiligheid moeten zorgen.
De strijd in de anarchie van de CAR heeft ook een religieus aspect. Séléka-rebellenleider Michel Djotodia heeft eerder dit jaar president François Bozizé verjaagd en zegt nu zelf de president te zijn. Zijn overwegend islamitische strijders terroriseren nu het land dat voor 80 procent christelijk is. De kleine moslimminderheid (10 procent van de bevolking) wordt nu door velen als bondgenoot van Séléka gezien. Er wordt gewaarschuwd voor volkerenmoord.
Volgens Hollande mag interimpresident Djotodia die de situatie in het land volledig heeft laten ontsporen, niet op zijn post blijven. Dit zei hij zaterdag tijdens een interview met nieuwszender FRANCE 24. Djotodia kon niets aan de gewelduitbarsting doen of heeft die gewoon laten gebeuren, aldus Hollande.
De socialist pleit er dan ook voor zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen te houden in het nu nog door burgeroorlog en chaos geteisterde land. Daar is de bevolking straatarm, ondanks de aanwezigheid van delfstoffen als goud en diamanten waarvan maar weinigen profiteren.
De Europese Unie schiet de CAR te hulp met een luchtbrug tussen Bangui en kuststad Duala in buurland Kameroen. Het beschikbaar gestelde vliegtuig kan 50 passagiers of 5 ton hulpgoederen vervoeren. Ook verdubbelt de EU het aantal in Bangui aanwezige hulpmedewerkers.