Buitenland

Hoofddoek Indonesische agente op en af

JAKARTA. De kersverse Indonesische nationale politiechef bepaalde vorige maand dat politieagentes een sluier mogen dragen. De kwestie ligt gevoelig: is de bepaling een uiting van emancipatie voor agentes of het zoveelste teken van islamisering van de republiek?

Jan Lepeltak
5 December 2013 19:20Gewijzigd op 15 November 2020 07:30
Yudhoyono. beeld EPA
Yudhoyono. beeld EPA

Brigadier Novi trok deze week veel aandacht toen zij op de drukke rotonde bij Hotel Indonesia Kempinski het verkeer regelde. De politieagente droeg een exotische witte sluier boven het grijze standaard­uniform van de Indonesische politie. Al snel omringden persfotografen haar, want in de hoofdstad van het grootste moslimland ter wereld is een politieagente met hoofddoek nog steeds een vreemde gewaarwording.

Een besluit van de nationale politie, eind vorige maand, maakt het mogelijk voor vrouwelijke Indonesische politieagenten een hoofddoek dragen. Voorheen was het strikt verboden, aangezien zowel de politie als het leger op de archipel een seculiere instantie is.

Maar de recent benoemde politiecommandant, generaal Sutarman, is bezweken onder de druk van mensenrechtenorganisaties en moslimgroepen die vinden dat agentes zelf moeten kunnen kiezen. Veel Indonesiërs vragen zich nu af of de hoofddoekkwestie een uiting van emancipatie van agentes is of dat het zoveelste teken aan de wand is van de islamisering in de eilandenrepubliek.

Niet meer dan 3 procent van de bijna 400.000 agenten in Indonesië is vrouw. De politie blijft een mannenbolwerk en voor agentes is het moeilijk om topposities te bereiken. Veel politieagentes willen al lange tijd een sluier dragen.

Maar het is de vraag of het oerconservatieve politieapparaat klaar is voor deze abrupte omwenteling. Direct nadat politiecommandant Sutarman groen licht had gegeven voor de sluiers, zette een geheim telegram van zijn tweede man, commissaris-generaal Ugroseno, het licht weer op rood toen agentes opeens met sluiers in allerlei exotische kleuren in het straatbeeld verschenen.

De politie noemt het zogenoemde tijdelijke moratorium op hoofddoeken een zuivere administratieve kwestie, omdat er nog geen duidelijke richtlijnen en budget zijn voor de hoofddoeken. Het laatste nieuws is dat de politie voor de begroting van 2015 budget heeft gereserveerd voor hoofddoeken.

Het gedraai binnen de politietop weerspiegelt volgens experts de interne verdeeldheid binnen de politie over de hoofddoekkwestie. Veel van de invloedrijke generaals zijn christen of gematigd moslim en schuwen de toenemende islamisering van de samenleving.

Onder president Susilo Bambang Yudhoyono, die sinds 2004 op het pluche zit, is de Indonesische politie er al regelmatig van beschuldigd te slap op te treden tegen moslim-extremistische groeperingen, zoals het Islamitisch Verdedigingsfront.

Deze groepen hebben in de afgelopen jaren regelmatig kerkdiensten verstoord en de bouw van kerken in West-Java stilgelegd. Christelijke leiders menen dat politieagenten de discriminerende en soms gewelddadige acties oogluikend toestaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer