Buitenland

Chinese naar rechter om megaboete tweede kind

PEKING (ANP/RTR). Een Chinese vrouw sleept de autoriteiten in haar land voor de rechter, om een torenhoge boete voor het overtreden van de een-kindpolitiek van tafel te krijgen. De 41-jarige Liu Fei moet omgerekend ongeveer 40.000 euro betalen omdat ze zonder toestemming een tweede kind kreeg.

5 December 2013 07:11Gewijzigd op 15 November 2020 07:29
Een Chinese vrouw sleept de autoriteiten in haar land voor de rechter, om een torenhoge boete voor het overtreden van de een-kindpolitiek van tafel te krijgen. beeld EPA
Een Chinese vrouw sleept de autoriteiten in haar land voor de rechter, om een torenhoge boete voor het overtreden van de een-kindpolitiek van tafel te krijgen. beeld EPA

De vrouw is de wanhoop nabij. De boete komt voor haar neer op ongeveer 14 jaarsalarissen. Niet betalen heeft enorme gevolgen voor haar 8-jarige zoontje, die pas bij de autoriteiten geregistreerd kan worden als zijn moeder heeft afgerekend. Tot die tijd krijgt hij geen toegang tot zorg of hoger onderwijs.

De gescheiden warenhuismedewerkster Fei liep in 2011 tegen de lamp, toen ze haar zoon wilde registeren bij de overheid. Volgens de ambtenaren was de knaap zelfs haar derde kind, omdat Fei eerder was getrouwd met een man die al een zoon had. Haar stiefzoon werd ook meegerekend.

Fei schrok van de hoogte van de boete. „Ik had geen idee dat die zo hoog is. Als ik het had geweten, had ik niet nog een kind gebaard”, zei de 41-jarige vrouw tegen persbureau Reuters. In China is bij wet vastgelegd dat de meeste echtparen maar één kind mogen hebben.

Voor de 41-jarige moeder is de boete onbetaalbaar. Ze verdient ongeveer 240 euro per maand. Een poging haar nier te verkopen via het internet mislukte. Potentiële kopers vonden haar te oud. Daarop bood haar 8-jarige zoontje aan zijn nier te verkopen.

In China leven naar schatting zo’n 13 miljoen kinderen die niet bij de autoriteiten staan ingeschreven. Zij staan bekend als „zwarte kinderen”, die nauwelijks rechten hebben. Ze kunnen niet trouwen, geen bankrekening openen of zelfs maar in een vliegtuig stappen.

Liu Fei deed al een poging ambtenaren te overtuigen dat ze geen boete zou moeten krijgen omdat haar ex-man ook een kind had. Toen dat mislukte, vond ze een advocaat die haar zaak gratis wil bepleiten.

De vrouw verwacht weinig van haar gang naar de rechter, maar ziet geen andere mogelijkheden. „Als ik niet slaag, heb ik het hele leven van mijn zoon verwoest”, vertelt ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer