Buitenland

Regeringsraad komt sjiitische leider tegemoet

De voorzitter van de Iraakse regeringsraad heeft donderdag geprobeerd de zorgen van de belangrijkste sjiitische geestelijke van het land over de machtsoverdracht van de Amerikanen aan de Irakezen weg te nemen. Jalal Talabani sprak in de heilige stad Najaf met ayatollah Ali al–Sistani.

ANP/AFP/RTR
28 November 2003 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Talabani zei na afloop van de ontmoeting dat de regeringsraad tegemoet zal komen aan de eisen van de invloedrijke geestelijke. Het overdrachtsdocument blijft gelijk, „maar krijgt een appendix", aldus Talabani. „Het akkoord ontwikkelt zich", zei de Koerdenleider. De sjiieten vormen de meerderheid van de Irakezen (ruim 60 procent).

Al–Sistani wil verkiezingen en een centrale rol voor de islam. Talabani noemde de eisen „redelijk en logisch". Een andere sjiitische leider, Abdel Aziz al–Hakim van de Operste Raad voor de Islamitische Revolutie In Irak, waarschuwde een dag eerder voor „ernstige problemen" als niet wordt voldaan aan de wensen van Al–Sistani.

De Verenigde Staten kwamen deze maand tot overeenstemming met de regeringsraad over een machtsoverdracht. Volgens het akkoord komen gemeenteraadsleden in de achttien provincies bijeen om vertegenwoordigers voor een voorlopige Nationale Assemblee te kiezen. Die stemt op zijn beurt in juni dan weer over een tijdelijke regering.

„Al–Sistani wil dat het Iraakse volk wordt geconsulteerd. Hij wil dat verkiezingen worden gehouden voor gemeenteraden en de wetgevende raad (Nationale Assemblee)" zei Talabani. Het Amerikaase civiele bestuur in Irak (CPA) stelde de huidige gemeenteraden grotendeels samen. De CPA denkt dat verkiezingen vòòr 2005 niet mogelijk zijn.

Voor de Amerikanen is de steun van de ayatollah cruciaal. De sjiitische meerderheid kijkt voor richtlijnen in hun leven naar Al–Sistani. Die heeft zich tot nu toe bijzonder weinig met het politieke proces bemoeid. In het verleden speelden de sjiieten een zeer beperkte rol in de politiek. De soennieten domineerden het land.

Al–Sistani’s eis kan de Amerikaanse plannen voor een snelle overdracht flink in de war schoppen en kan maanden vertraging betekenen. De CPA denkt dat verkiezingen onpraktisch zijn, omdat er geen betrouwbare kiesregisters zijn. De ayatollah zegt dat de voedselkaarten die ieder huishouden sinds 1991 gebruikt, als basis voor een kiesregister kunnen dienen. De CPA meldde in een eerste reactie te „luisteren" naar alle standpunten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer