Israëlische ambassadeur: Wij kunnen dreiging identificeren
DEN HAAG. Nee, Israël is niet automatisch tegen elk akkoord met Iran, beklemtoont de Israëlische ambassadeur Haim Divon. „Maar wij weten wel hoe wij een dreiging moeten identificeren.”
De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland sloten afgelopen weekeinde een overeenkomst met Iran over de inperking van het omstreden atoomprogramma van de Islamitische Republiek.
Israël is ontstemd. De deal gaat volgens de Joodse staat lang niet ver genoeg en laat Teheran nog volop de mogelijkheid kernwapens te ontwikkelen. Premier Benjamin Netanyahu sprak van een „historische fout.”
De Israëlische ambassadeur in Nederland, Haim Divon, sloot zich daar gisteren bij aan. Hij deed dat tijdens een gesprek met enkele vertegenwoordigers van de Nederlandse pers in Den Haag.
Netanyahu sprak van een historische fout. Denkt u dat hij daar ook een historisch antwoord voor in petto heeft?
„Nee, dat denk ik niet. Premier Netanyahu wil een internationaal verenigd front tegen Iran. Dit is niet alleen het probleem van Israël, maar van de hele wereld.”
U bent zelf diplomaat. Was er, gegeven de geschiedenis van dit conflict en de verhouding tussen Iran en het Westen, een betere diplomatieke oplossing mogelijk geweest?
„Jazeker. De sancties werkten. De Iraniërs waren wanhopig. Anders waren ze niet eens naar de onderhandelingstafel gekomen. Er was dus absoluut een betere deal mogelijk. Nu heeft Teheran alleen maar tijd gekocht. De nucleaire capaciteit blijft volledig intact; er wordt niets ontmanteld.”
En passant benadrukt de ambassadeur dat er over de ware bedoelingen van Iran weinig illusies hoeven te bestaan. Hij citeert uit een toespraak van de Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei van vorige week, gesproken in de slagschaduw van de onderhandelingen over het atoomprogramma.
Die woorden logen er niet om. Termen als „het zionistische regime” waren bekend. Evenals de reactie van zijn gehoor: „Dood aan Amerika en Israël.” Maar de benaming voor Joden als „hondsdolle honden” was nieuw.
„We leven nu eenmaal in het Midden-Oosten”, verzucht de Israëlische diplomaat. „We zullen de ander altijd een stap voor moeten zijn. Anders sta je binnen de kortste keren buitenspel. Als we het bij het verkeerde eind blijken te hebben, zullen wij de eersten zijn om dat toe te geven. Maar het kan niet zo zijn dat we later moeten zeggen: Dat hebben we toch gezegd?”
De Amerikanen zouden al een jaar lang in het geheim met Iran hebben onderhandeld. Is Israël daar wel goed van op de hoogte gehouden?
De ambassadeur aarzelt. „Via informele kanalen hoor ik dat dat zo is. De VS zijn een van de landen waarmee we de nauwste betrekkingen onderhouden. Dus ook officieel is die informatie waarschijnlijk gedeeld.”