Akkoord over vorming Duitse regering
BERLIJN. Ruim negen weken na de verkiezingen zijn de Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten het eens geworden over een regering. CDU/CSU en SPD zullen opnieuw een zogeheten grote coalitie gaan vormen.
Dinsdag en de afgelopen nacht is er uitzonderlijk lang doorgepraat, waardoor vanochtend iets voor 7.00 uur het bericht kwam dat er een akkoord lag. Alle ministersposten moeten nog worden ingevuld. Volgens de Duitse media is al wel duidelijk dat er zes ministers van de SPD komen, vijf van de CDU en drie van de CSU (de Beierse christendemocraten). Vanmiddag zouden Merkel (CDU), Seehofer (CSU) en Gabriel (SPD) het akkoord toelichten.
Waarschijnlijk kunnen de bondskanselier en de ministers dan op 17 december worden beëdigd. Het streven was steeds om voor Kerst een nieuwe regering te hebben. De komende weken is er nog wel een ledenraadpleging bij de SPD, waarvan de uitslag pas op 14 december bekend is. De CSU raadpleegt vrijdag nog haar fractie.
Waarschijnlijk wordt CDU-leider Angela Merkel dus voor de derde keer bondskanselier. Het is de tweede keer dat zij een grote coalitie met de SPD leidt. In Duitsland zijn deze kabinetten van de twee grootste partijen –anders dan in Nederland– verre van gewenst en staan ze ook bekend als vechtkabinetten. Dat is ook de reden dat dit pas het derde CDU/CSU-SPD-kabinet na de Tweede Wereldoorlog is. Door het verdwijnen van de liberale FDP uit het parlement had Merkel echter weinig alternatieven meer.
In het akkoord dat de afgelopen nacht werd bereikt, is afgesproken dat de Bondsrepubliek vanaf 2015 geen nieuwe schulden meer maakt. Ook komen er geen nieuwe belastingen. De sociaaldemocraten hadden een voorkeur voor meer overheidsbestedingen, om meer werkgelegenheid te creëren.
Wel krijgt Duitsland een wettelijk minmumloon van 8,50 euro per uur. Dat was de hartenwens van de SPD. Merkel wilde dat niet, omdat zij vindt dat de overheid niet moet doen wat bedrijfstakken in cao’s behoren te regelen. Het compromis is nu dat er een overgangsperiode is tot 2017 waarin cao-partners ook een lager loon dan de 8,50 euro mogen afspreken.
Ook de pensioenregeling is aangepast. Vanaf 2017 kunnen mensen die weinig contributie hebben betaald, toch een minimummaandbedrag van zo’n 850 euro krijgen.
Voor Nederlandse automobilisten is het lastig dat er tol komt voor buitenlanders op de ”Autobahnen”. Daarmee breekt Merkel een verkiezingsbelofte. CSU-leider Seehofer eiste dit echter.
Migranten worden niet meer verplicht op uiterlijk hun 23e te kiezen tussen de Duitse nationaliteit en die van hun land van herkomst. De SPD had zich er sterk voor gemaakt dat zij twee paspoorten mogen houden.
Opvallend is dat het akkoord geen regeling kent voor de openstelling van het huwelijk voor homoseksuele paren of voor adoptie van kinderen door homo’s. Net als overal in Europa beschouwen de sociaaldemocraten in Duitsland het homohuwelijk als een belangrijke vorm van gelijkberechtiging. CDU en CSU hebben echter steeds vastgehouden aan het traditionele huwelijk van man en vrouw.
Wel wordt er in Duitsland rekening mee gehouden dat het grondwettelijk hof in Karlsruhe mogelijk de niet-openstelling van het huwelijk voor homo’s als discriminatie betitelt. Zo’n uitspraak zou de politiek weinig ruimte bieden.