Nog weinig gewijzigd in ontwerpgrondwet
Italië, dat momenteel als voorzitter van de EU fungeert, brengt vooralsnog geen grote wijzigingen aan in de voorstellen voor een Europese grondwet.
Op 12 en 13 december komen de regeringsleiders van de huidige en toekomstige lidstaten in Brussel bijeen voor de afrondende onderhandelingen over het nieuwe verdrag. Morgen en overmorgen vindt er in Napels een voorbereidend conclaaf plaats van de ministers van Buitenlandse Zaken. Voor Nederland neemt staatssecretaris Nicolaï daaraan deel.
De afgelopen weken heeft Italië, dat de regie voert over het beraad, bilateraal gesproken met alle partijen. Woensdag verspreidde het een document met aanpassingen in het ontwerp, dat eerder dit jaar is afgeleverd door de conventie.
Ten aanzien van de twee belangrijkste geschilpunten, de omvang van de Europese Commissie en de stemverhoudingen, doet Italië op dit moment echter geen poging een brug te slaan. Het constateert alleen dat de tot dusver voorliggende plannen voor een aantal landen onaanvaardbaar zijn en dat er verder gezocht moet worden naar mogelijkheden voor een compromis.
Waarnemers van het Europees Parlement bij de intergouvernementele conferentie (igc) constateren dat Italië met het gepresenteerde discussiestuk zijn streven tot uitdrukking brengt om zo weinig mogelijk af te wijken van het resultaat van de door Giscard d’Estaing geleide denktank.
Een gevoelig punt is het al dan niet vermelden van het christendom in de preambule van de beoogde constitutie. In het concept van de conventie blijft zo’n verwijzing achterwege. De regering in Rome doet nu nog geen suggestie voor amendering, maar kondigt wel aan dat zij in een later stadium met een voorstel zal komen dat voorziet in „een tekst die refereert aan het christelijk erfgoed, maar ook aan het seculiere karakter van de instituties van de EU-lidstaten.”