Binnenland

Nieuw straatnaambord eerbetoon aan bemanning Barbara Mary

OUDEWATER. Barbara Mary was geen heks die ooit in de plaatselijke heksenwaag werd gewogen. Het was een Engelse bommenwerper die in 1943 bij Oude­water neerstortte, zo staat te lezen op het nieuwe straat­naambord van de Barbara Maryweg, dat woensdag werd onthuld.

André Bijl
14 November 2013 11:00Gewijzigd op 15 November 2020 07:01
Wethouder Van Wijngaarden (l.) en Aad Ruigrok onthulden woensdag het nieuwe bord. Beeld André Bijl
Wethouder Van Wijngaarden (l.) en Aad Ruigrok onthulden woensdag het nieuwe bord. Beeld André Bijl

De plaatsing van het nieuwe bord past in het beleid van de gemeente om waar mogelijk tekst en uitleg te geven bij historische straatnamen, zegt Ad van den Herik, voorlichter van de gemeente Oudewater. „We doen dat in heel Oudewater. Onlangs gebeurde het al met alle namen in Hekendorp die te maken hebben met de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, in 1787 bij de Goejanverwellesluis.”

Dat de Barbara Mary de geschiedenis van Oudewater ‘invloog’, is een gebeurtenis van recenter datum, maar het verhaal van de Lancaster ED502 WS-V is bij menigeen onbekend.

In de nacht van 9 op 10 april 1943 steeg het viermotorige vliegtuig op vanaf RAF Waddington in Lincolnshire, Engeland. Het toestel –dat behoorde tot het negende squadron van het RAF Bomber Command– nam deel aan een aanval op de Duitse stad Duisburg. In totaal waren 104 Lancasters en 5 Mosquito’s bij de nachtelijke actie betrokken. De aanval verliep moeizaam door de dichte bewolking die nacht. De groep vliegtuigen viel uiteen en acht Lancaster keerden niet op hun thuisbasis terug.

De Barbara Mary werd tijdens de terugtocht aangevallen door Duitse jachtvliegtuigen en neer­geschoten. De romp van de zware bommenwerper kwam een paar kilometer ten oosten van Oudewater brandend in de weilanden terecht. De volgende dagen werden tot in de verre omtrek wrakstukken gevonden.

Van de zeven bemanningsleden overleefde niemand de crash. 
De omgekomen vliegers kwamen uit Engeland, Schotland, Rhodesië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland en waren tussen de 19 en de 
32 jaar oud. Ze werden begraven op de hervormde begraafplaats 
in Oudewater. Tegenover de zeven graven staat een klein oorlogs­monument met daarop de namen van de gesneuvelde vliegers.

Respect

De naam van de Barbara Maryweg riep nogal eens vragen op bij bezoekers en passanten. „Bewoners van deze weg en de nabijgelegen Noord-Linschoterzandweg werden nogal eens aangeklampt met de vraag wie die Barbara Mary toch is geweest. Sommigen dachten zelfs dat het ging om een heks die in de heksenwaag was gewogen en te licht bevonden”, weet Van den Herik.

Omwonende Aad Ruigrok kaartte dit punt aan bij de gemeente. Uit respect voor de bemanning van het vliegtuig en om belangstellenden goed te informeren, vond het college van burge­meester en wethouders van Oudewater het gepast om het straatnaambord te voorzien van een verklarende tekst. „Het nieuwe straatnaambord is een eerbetoon aan de zeven omgekomen soldaten.”

Wethouder Van Wijngaarden en Aad Ruigrok onthulden woensdagmiddag het nieuwe straatnaambord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer