Saakasjvili waarschuwt voor uitbreken van geweld
De Georgische oppositieleider Michail Saakasjvili heeft maandag, een dag nadat hij met zijn aanhangers president Eduard Sjevardnadze geweldloos dwong af te treden, gewaarschuwd dat de politieke crisis in Georgië alsnog kan uitmonden in bloedvergieten.
Saakasjvili riep in het bijzonder de lokale bestuurders en ambtenaren ertoe op de orde in het land te bewaren zolang er geen officieel gekozen parlement en president zijn. „We roepen ertoe hen op terug te gaan en hun werk weer op te pakken om iedere beweging van gewapende groepen op ons grondgebied te voorkomen”, zei de leider van de oppositie. „Ik verwacht zo’n beweging niet, maar het zou altijd kunnen gebeuren, gezien onze geschiedenis.”
Hoewel hij daar maandag niets over zei, waarschuwde Saakasjvili al eens dat de politie en elitetroepen uit de autonome Georgische deelrepubliek Adzjarië, geleid door de autoritaire president Aslan Abasjidze, in actie zouden kunnen komen tegen de aanhangers van de oppositie. Abasjidze lieerde zich de afgelopen weken aan Sjevardnadze en is een aartsvijand van Saakasjvili. De president van Adzjarië verklaarde maandag dat de deelrepubliek geen banden met de centrale regering in Tbilisi zal onderhouden totdat er een nieuwe president is gekozen. Eerder kondigde hij al aan alle grenzen van Adzjarië met de rest van Georgië te sluiten.
Ex-president Sjevardnadze ontkende maandag dat hij op korte termijn naar Duitsland vertrekt. Verscheidene bronnen speculeerden over een vertrek omdat de hij een huis in Baden-Baden gekocht zou hebben. Sjevardnadze verklaarde tegenover de Duitse televisiezender ZDF maandag echter dat de geruchten dat hij op het punt staat naar Duitsland te gaan, niet kloppen. „Hoewel ik erg van Duitsland houd, is Georgië mijn vaderland. Ik heb geen plannen om naar Duitsland te vertrekken.”
De Georgische interim-president Nino Boerdzjanadze maakte maandag bekend dat er binnen 45 dagen nieuwe verkiezingen in Georgië worden gehouden. Ze kondigde ook aan dat de door Sjevardnadze afgekondigde noodtoestand snel weer zal worden opgeheven, al riep ze leger en politie ertoe op „de orde in het land te herstellen.” Sjevardnadze riep de noodtoestand uit om bij dreigende onlusten het leger en de politie in te kunnen zetten. Zo ver kwam het niet. De interim-president heeft direct na haar aantreden een onderhoud gehad met de leiding van leger en politie en zich verzekerd van hun steun en loyaliteit.
Boerdzjanadze kreeg zondag de leiding over het land nadat president Eduard Sjevardnadze was afgetreden onder druk van de bevolking en de oppositie, die Sjevardnadze beschuldigen van fraude bij de verkiezingen van 2 november. Boerdzjanadze was voorzitster van het parlement en de enige van de oppositieleiders die grondwettelijk aanspraak maakte op de post van interim-president.
In haar toespraak maandag verklaarde de 39-jarige Boerdzjanadze dat het oude parlement zijn werkzaamheden zal hervatten totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. De Georgiërs kunnen dan zowel een nieuwe volksvertegenwoordiging als een nieuwe president kiezen. Boerdzjanadze zei dat ze goede betrekkingen wil onderhouden met de buurlanden, met name met Rusland, en dat zij de pro-westerse koers van Sjevardnadze wil voortzetten. „Georgië zal standvastig doorgaan met het buitenlandse beleid dat gevoerd wordt sinds de onafhankelijkheid van het land werd hersteld: de weg naar integratie en de zo snel mogelijke aansluiting bij de Europese en Euro-Atlantische structuren”, aldus Boerdzjanadze.
De Russische president Vladimir Poetin gaf maandag commentaar op het gedwongen vertrek van Sjevardnadze. Dat was het gevolg van de langdurige ontevredenheid onder de bevolking over het economische beleid van de president en de wijdverbreide corruptie waar hij geen einde aan wist te maken, aldus Poetin.