Poolse ergernis over kritiek op klimaatbeleid
WARSCHAU (ANP). Polen wordt binnen Europa gezien als het stoutste jongetje van de klas als het gaat om het uitstoten van broeikasgassen. Toch wordt deze en volgende week de VN-klimaattop uitgerekend in Warschau gehouden. Volgens de Polen is dat terecht: er wordt veel gedaan aan vergroening van de economie. Op commentaar vanuit West-Europa wordt dan ook geïrriteerd gereageerd.
De Poolse viceminister van Milieu, Beata Jaczewska, herhaalde bij de opening van de klimaattop dat Polen sinds 1988 zijn uitstoot terug heeft weten te brengen met 30 procent, terwijl de economie sindsdien meer dan verdubbeld is. Ze zei eerder al dat het te makkelijk is om Polen te verwijten dat het land niet mee wil werken aan verandering van het klimaatbeleid. „Dat is onrechtvaardig en niet waar.”
Daarnaast timmert het land aan de weg als het gaat om windenergie. Sinds 2009 is het vermogen uit windenergie verdubbeld, en tot 2020 heeft de Poolse regering een nieuwe verdubbeling als doelstelling. „Ondertussen wordt in Polen bijna evenveel windenergie opgewekt als in Nederland”, zegt Frank Hoiting, country manager bij KDE Energy, een Nederlandse projectontwikkelaar voor windenergie op land, die ook in Polen investeert. „De regelgeving, de procedures en de wetgeving zitten goed in elkaar, op sommige punten zelfs beter dan in Nederland.”
Maar toegeven aan de strenge Europese uitstootregels, daar wil Polen niet aan. Het land gebruikte vorig jaar nog zijn vetorecht om te voorkomen dat Europa zou afspreken dat in 2050 tussen de 80 en 95 procent minder broeikasgas mag worden uitgestoten. Dat is niet enkel om dwars te liggen, het voormalig communistische land kan de overstap simpelweg nog niet maken, stellen commentatoren en politici.
De bestaande energie-infrastructuur, die voor bijna 90 procent is gebaseerd op kolen, is moeilijk te vervangen. De kosten van de veranderingen doorberekenen aan de consument is politiek niet verkoopbaar in een land waar de lonen tot driekwart lager liggen dan in het westen. Gas importeren is ook geen optie: voor gas uit Rusland betaalt Polen meer dan Duitsland, de veel rijkere buur.
Daarnaast is de mijnbouw in Polen een economisch zorgenkindje waar meer dan honderdduizend mensen werkzaam zijn, voornamelijk in Silezië in het zuidwesten van Polen. De lobby uit die hoek is traditioneel sterk. Bij een ontmoeting met mijnwerkers in september herhaalde de Poolse premier Donald Tusk nog eens dat steen- en bruinkool hoekstenen van het Poolse energiebeleid zullen blijven.