Nederlands rijksten opnieuw rijker
AMSTERDAM (ANP). Ondanks de economische crisis is het gezamenlijke vermogen van de rijkste Nederlanders dit jaar opnieuw gestegen. Mede geholpen door een gunstige beurskoers zagen de allerrijksten hun vermogen met 6,14 procent toenemen, tot een totaal van 113,1 miljard euro. Dit meldt de dinsdag verschenen jongste editie van de Quote 500, het blad met de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders en rijkste families.
Inmiddels is het weer wat moeilijker om een positie op de lijst te bemachtigen, stelt zakenblad Quote. Had de hekkensluiter vorig jaar nog genoeg aan 50 miljoen euro, dit jaar moest DJ Tiësto 54 miljoen meenemen om erbij te horen. Onder de 500 vermogenden bevinden zich dit jaar 20 miljardairs.
De eerste plaats van rijkste Nederlanders is opnieuw voor Charlene de Carvalho-Heineken, de erfgename van het Heinekenimperium, die haar vermogen met maar liefst 33,3 procent zag stijgen tot 7,2 miljard euro. Ook de nummer twee, Frits Goldschmeding, zag zijn vermogen met 42,9 procent omhoogschieten. De oprichter van Randstad uitzendbureau is goed voor 3 miljard euro. Investeerder Dik Wessels staat op de derde plaats met 2,1 miljard euro, gevolgd door mediamagnaat John de Mol (2 miljard) en auto-importeur Wijnand Pon (2 miljard).
In de top 10 veranderde weinig, maar in de lijst staan wel enkele opmerkelijke stijgers en nieuwkomers. Zo rukten de transportbroers Marco en Ewald Raben op van plek 280 naar 129, met een geschat vermogen van 200 miljoen. En Robert van der Wallen, met zijn BrandLoyalty, dat spaarprogramma’s voor supermarkten ontwikkelt, denderde met een geschat vermogen van 140 miljoen de Quote 500 binnen. Het zakenblad denkt dat hij ook volgend jaar flink zal stijgen, nu hij recent 267 miljoen cashte met de verkoop van zijn bedrijf.
De 50 rijkste families van Nederland blijven niet achter. Waren zij vorig jaar samen goed voor 44,1 miljard, in 2013 is dat gestegen naar 45,2 miljard euro. Op nummer 1 prijkt de familie Brenninkmeijer, eigenaren van de winkelketen C&A, met 23 miljard euro. De familie Van der Vorm (bekend van investeringsfonds HAL) volgt met 5,1 miljard en de derde plaats wordt ingenomen door familie De Rijcke, bekend van Kruidvat en Groenewoudt, met 1,9 miljard.