„Dure kankergeneesmiddelen selectief toepassen”
ANTWERPEN. De Vlaamse Liga tegen Kanker pleit voor het selectief toepassen van nieuwe dure kankergeneesmiddelen. „Als dat niet gebeurt, wordt de zorg onbetaalbaar.”
Dat stelt de liga woensdag in de Belgische krant De Standaard. Behandeling met de nieuwe kankergeneesmiddelen waarvan er steeds meer op de markt komen, kost geregeld tussen de 50.000 tot de 80.000 euro per jaar.
De liga vreest dat behandelingen onbetaalbaar worden en in het gedrang komen. De liga zette experts aan het werk die 44 maatregelen uitwerkten om de behandeling van kanker betaalbaar te houden. De rode draad daarin is het selectief toepassen van de nieuwe middelen.
De meeste nieuwe kankergeneesmiddelen werken maar voor een beperkt aantal patiënten. „Dat moet men rigoureus respecteren. De oude methode om iedereen dezelfde behandeling te laten ondergaan en af te wachten of deze werkt, moeten we schrappen”, stelt VLK-voorzitter Jean-Jacques Cassiman in De Standaard.
De experts menen dat de overheid criteria moet uitwerken voor de selectie van die patiënten; men mag de moeilijkste keuzen niet afwentelen op de individuele arts en de individuele patiënt.
Selectiviteit is volgens de liga ook nodig voor bestaande behandelingen. Wat gisteren de beste therapie was, is dat vandaag niet meer. Verouderde geneesmiddelen moeten veel sneller geschrapt worden. Ook moet niet elke kliniek elke behandeling aanbieden. Ook „therapeutische hardnekkigheid” en zinloze behandelingen moeten stoppen, vindt de liga.
Zie ook: