Buitenland

Regering en oppositie Tunesië om de tafel

TUNIS (ANP/RTR). De islamitische regeringspartij Ennahda en de oppositie in Tunesië zijn vrijdag besprekingen begonnen om een interim-regering te vormen. Ook bereiden ze zich voor op verkiezingen die een einde moeten maken aan maanden van politieke verlamming in het land waar de Arabische Lente begon.

25 October 2013 19:12Gewijzigd op 15 November 2020 06:38

Ennahda heeft ermee ingestemd dat haar regering aan het einde van de besprekingen van 3 weken plaats zal maken voor een niet-partijgebonden regering. Die zal het land besturen tot de verkiezingen. De twee partijen zullen ook een datum kiezen voor de stembusgang en een verkiezingscommissie benoemen.

De oppositie en Ennahda moeten onder meer afspraken maken over de leden van het aankomende zakenkabinet. De meeste kandidaten voor de posten zijn economen en voormalige leden van de centrale bank. De datum waarop nieuwe verkiezingen worden gehouden vormt een ander heikel punt. Ennahda wil dat Tunesië over een half jaar naar de stembus gaat, maar oppositieleiders dringen mogelijk aan op meer voorbereidingstijd.

Tunesië geldt als een van de weinige Noord-Afrikaanse landen waar na de Arabische Lente relatief succesvol verkiezingen zijn gehouden. Toch lijken de spanningen tussen bevolkingsgroepen steeds verder toe te nemen. Zo sneuvelden woensdag zeven agenten tijdens gevechten met islamitische militanten. De onderhandelingen tussen Ennahda en de oppositie werden daarop enige tijd stilgelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer