Binnenland

„Minister wil openheid ziekenhuis over palliatieve zorg”

DEN HAAG. Ziekenhuizen moeten zo nauwkeurig mogelijk aan­geven welk palliatief zorgaanbod zij kunnen bieden. Zorgverzekeraars en patiënten weten dan beter welke deskundigheid zij mogen verwachten.

Redactie politiek
24 October 2013 06:58Gewijzigd op 15 November 2020 06:35
Schippers. beeld ANP
Schippers. beeld ANP

Dat vindt minister Schippers. Zij is positief over ziekenhuizen die speciale palliatieve zorgteams oprichten, zo liet zij woensdag weten in het EO-tv-programma De Vijfde Dag. De makers van het programma volgden gedurende een jaar een van de eerste Nederlandse palliatieve zorgteams; dat van het Rijnstateziekenhuis in Arnhem.

Tegelijkertijd wijst Schippers erop dat de organisatie van de palliatieve zorg een ziekenhuis­aangelegenheid is. Deskundige zorg in de laatste levensfase kan volgens haar ook worden geboden door speciale pijnteams of door een afdeling geriatrie.

Ziekenhuizen moeten van Schippers wel steeds helder maken wat hun aanbod is. Op die manier weten zorgverzekeraars en patiënten die een voorkeur hebben voor instellingen met speciale palliatieve teams waar ze moeten zijn.

De belangrijkste taak van de teams is het beter coördineren van de zorg in de laatste levensfase. Artsen van de teams kunnen samen met de familie bepalen wanneer op genezing gerichte behandelingen zoals chemokuren moeten overgaan in een behandelbeleid dat vooral op symptoom­bestrijding is gericht.

Steeds meer ziekenhuizen lijken te opteren voor een eigen palliatief team, zo valt af te leiden uit een woensdag verschenen inventarisatie van het Integraal Kanker­centrum Nederland en de Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg. Nogal wat van deze teams verkeren echter in het beginstadium van hun ontwikkeling. Ook draaien veel teams momenteel nog op tijdelijke financiering, constateren de onderzoekers. Veel ziekenhuizen geven dan ook aan voortdurend behoefte te hebben aan extern advies over de organisatie en de financiering van palliatieve zorg, aldus het rapport.

Ziekenhuizen in de regio Eindhoven lieten onlangs weten een proefproject te beginnen, waarbij huisartsen structureel worden ingezet voor de palliatieve zorg aan met name patiënten met huid- en prostaatkanker. De pilot is bedoeld om na te gaan of er op de kosten van de zorg kan worden bespaard zonder dat daarbij sprake is van kwaliteitsverlies. Huisartsen die betrokken zijn bij het proefproject worden onder meer getraind in het signaleren, begeleiden en behandelen van de fysieke en psychosociale gevolgen van kanker(behandeling), het goed informeren van patiënten en het bieden van ondersteuning bij de besluitvorming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer