Negeert ‘digitale’ EU-top afluisterschandaal?
BRUSSEL (ANP). De Europese digitale economie is een van de hoofdthema’s van de top donderdag en vrijdag in Brussel met de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen. Maar de leiders lijken niet geneigd zich uit te spreken over de spionagepraktijken van de Verenigde Staten, die via internet Europese burgers en instellingen zouden hebben afgeluisterd.
Digitale economie staat op de agenda omdat lidstaten onvoldoende doordrongen zijn van wat deze sector kan doen voor hun economie en die van Europa, zo klinkt het in Brussel. De Europese Commissie verwacht een aanzienlijke economische groei door investeringen in de sector. Bovendien wil Brussel voorkomen dat de Europese Unie de slag verliest van de Verenigde Staten en andere landen.
Centraal in de discussies staat het voorstel van Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) over het eenmaken van de telecommarkt. Een idee dat door alle lidstaten wordt onderstreept, maar waar veel vragen over de uitvoering zijn. Want enkele van Kroes’ voorstellen raken direct de portemonnee van de EU-lidstaten en bedrijven, zoals het centraal regelen van de veilingen van frequenties en het afschaffen van de roamingtarieven voor mobiele telefonie.
In het ontwerp van de afsluitende verklaring van de top wordt met geen woord gerept over het afluisterschandaal. En dat terwijl deze week nog bekend werd dat mogelijk Franse diplomaten zijn bespioneerd. Maar of de Franse president Francois Hollande dit tijdens het EU-overleg ter sprake zal brengen, is nog maar de vraag. De lidstaten hebben de Amerikanen om uitleg gevraagd. „Eerst de feiten boven water, dan pas beleid gaan bepalen”, zo klinkt het in Brussel.
De leiders op de top spreken verder over de voortgang van de bankenunie. De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, zal een toelichting geven over hoe de ECB zijn nieuwe toezichthoudende taak zal opnemen.
Vrijdag buigt de top zich onder meer over de migratieproblematiek. Europa moet een antwoord weten te formuleren op de vraag hoe het bootrampen kan voorkomen zoals onlangs bij het Italiaanse eilandje Lampedusa met honderden dode vluchtelingen.