Brunei voert shariastraffen in
BANDAR SERI BEGAWAN (AP). Binnen zes maanden wordt in het sultanaat Brunei de sharia, de strenge islamitische wet, van kracht. Dat heeft sultan Hassanal Bolkiah dinsdag bekendgemaakt. In de sharia staat onder andere dat overspel kan worden bestraft met steniging en dat bij dieven een hand kan worden afgehakt. De sharia geldt alleen voor moslims en niet voor christenen, boeddhisten of mensen die een ander geloof aanhangen.
Volgens de sultan moet de sharia worden gezien als een ‘speciale richtlijn’ van Allah. De invoering ervan is volgens hem onderdeel van de geschiedenis van het land.
In Brunei bestaat al een shariarechtbank die familiezaken afhandelt. De sultan wil al jaren de sharia invoeren, om daarmee de invloed van de islam in Brunei te schragen. De bevolking van Brunei bestaat voor twee derde uit moslims.
Volgens moefti Awang Abdul Aziz, de hoogste geestelijke in het land, zorgt de sharia voor ‘gerechtigheid voor iedereen’. „Laten we niet alleen kijken naar het afhakken van handen, de stenigingen of de zweepslagen, maar laten we ook kijken naar de voorwaarden die er aan gesteld worden. Het gaat niet om willekeurige stenigingen (…). Er zijn voorwaarden aan gesteld en er zijn methodes die juist en eerlijk zijn”, aldus de moefti.
De moefti meent dat buitenlanders Brunei niet hoeven te mijden vanwege de strenge wetgeving. „Luister alstublieft naar ons antwoord. Zijn alle potentiële reizigers naar Brunei van plan om te gaan stelen? Zo niet, wat hebben ze dan te vrezen? Geloof me als ik zeg dat met de sharia iedereen, ook toeristen, op de juiste wijze beschermd wordt.”
De invoering van de sharia stuit vermoedelijk op weinig verzet bij de inwoners van het sultanaat. In het land zijn al lange tijd strenge wetten van kracht, zoals het verbod op de verkoop van alcohol.