Stemming in EP over abortus uitgesteld
BRUSSEL. Het Europees Parlement (EP) heeft dinsdag niet gestemd over het abortusvoorstel. Het voorstel van de Portugese socialist Estrela is teruggestuurd naar de behandelende parlementscommissie.
Het uiteindelijke lot van het abortusvoorstel bleef ook maandagavond na een debat onduidelijk. De stemming zou dinsdag rond het middaguur plaatshebben. Dat is dus niet gebeurd. Er moet eerst weer over het voorstel worden gesproken in commissieverband.
In het EP ligt een resolutie over seksuele gezondheidszorg die alle EU-lidstaten ertoe oproept om abortus vrij beschikbaar te maken. Ook wil het voorstel de mogelijkheid van beroep op gewetensbezwaren door medisch personeel inperken. Volgens de opsteller van het voorstel, de Portugese socialist Estrela, wordt er grootschalig misbruik gemaakt van gewetensbezwaren, waardoor de rechten van vrouwen in het gedrang komen.
In het EP vond maandagavond een debatje van een halfuur plaats over de resolutie. Dat debat was zo kort omdat dit een ledeninitiatief is waarvan de status laag is. Daarom kan het niet worden vergeleken met een wetsvoorstel vanuit de Europese Commissie. Het debat was om die reden niet meer dan een presentatie met een korte gedachtewisseling.
De SGP’er Belder heeft meegewerkt aan een alternatief rapport. Daarin worden lidstaten wel opgeroepen tot het bevorderen van „(natuurlijke) methoden van gezinsplanning”, maar de invulling daarvan blijft aan de lidstaten. In een toelichting zegt Belder dat „abortus geen zaak van de Europese Unie” is. „Daarom heb ik maandag bewust ook niet aan het debat deelgenomen.” Hij noemt het voorstel van Estrela „diep treurig en weerzinwekkend.” Belder liet weten dat hij „veel reacties van bezorgde burgers uit alle lidstaten” heeft gekregen.
CU’er Van Dalen vreesde dinsdagmorgen dat de stemming „de verkeerde kant” zou uitgaan. „De voor- en tegenstanders zullen dicht bij elkaar liggen, maar ik verwacht jammer genoeg 55 procent voor het rapport-Estrela.”
Het burgerinitiatief Eén van ons reageerde op het uitstel van stemming door te stellen dat „een duidelijke stem van Europese burgers noodzakelijk blijft, om de EU-politici in de toekomst te wapenen tegen wetgeving voorgesteld in de Estrela-resolutie”.
Eén van ons is een van de eerste geregistreerde burgerinitiatieven in de Europese Unie en heeft als doel om in Europa de bescherming te bevorderen van het menselijk leven.