Buitenland

Steun voor oproep vrije abortus in EP blijft onzeker

BRUSSEL. Hoewel inmiddels alle grote fracties in het Europees Parlement hun standpunt hebben bepaald over de oproep in alle lidstaten abortus in te voeren, blijft het moeilijk te voorspellen of dit voorstel wordt aangenomen.

Redactie buitenland
17 October 2013 15:01Gewijzigd op 15 November 2020 06:28
beeld NRCL
beeld NRCL

Het socialistische Portugese parlementslid Estrela heeft voor komende dinsdag een voorstel op de agenda geplaatst waarin de lidstaten worden gevraagd om een verbetering van de seksuele gezondheidszorg. Daarin gaat het niet alleen om de strijd tegen hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen, ook de vrije toegang abortus wordt als eis gesteld.

Duidelijk is dat de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) in meerderheid tegen zal stemmen. „De EU-lidstaten gaan zelf over abortus en euthanasie”, zegt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann. Ze verwacht dat het aantal voorstemmers in haar groep beperkt blijft.

Helder is ook dat de Socialistische en Groene fracties voor zullen stemmen. „Dit is geen wetgeving vanuit de Commissie. Dat betekent dat landen niet verplicht zijn deze uitspraak op te volgen. Maar het Europees Parlement kan zich wel uitspreken over de reproductieve rechten”, aldus een woordvoerder van GroenLinks.

Onduidelijker is de positie van de Liberale fractie. D66-leider Sophie in ‘t Veld verwacht dat die fractie „in principe helemaal voor” zal stemmen. „Ik ben het ermee eens dat abortus geen bevoegdheid van de Unie is. Maar het gaat het hier over seksuele gezondheid en dat is deel van volksgezondheid.” Volgens haar bleek dit standpunt in de fractievergadering „niet controversieel.”

De VVD-leider in de Liberale fractie, Hans van Baalen, vermoedt echter dat de tegenstand groter zal zijn. „Ik denk dat een flink aantal liberalen tegen zal stemmen. Abortus mogen alle lidstaten naar hun eigen cultuur en traditie regelen. Ik zou het heel slecht vinden als wij onze morele standpunten gaan opleggen aan bijvoorbeeld Polen.”

Een woordvoerder van de European Christian Political Movement (ECPM), waarbij ook ChristenUnie en SGP zijn aangesloten, zegt het ongelukkig te vinden dat dit voorstel is ingediend om het prolife burgerinitiatief ”One of Us” te neutraliseren. „Als straks elk initiatief op deze wijze onschadelijk wordt gemaakt, maakt Europa bij de kiezer geen beste beurt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer