Buitenland

Iran houdt al sinds 2006 de poot stijf

TEHERAN (ANP). Iran gaat al sinds 2006 gebukt onder internationale handelsbeperkingen vanwege zijn nucleaire programma. In dat jaar gaven de Verenigde Naties goedkeuring voor een eerste ronde sancties tegen Iran om het land te dwingen te stoppen met het verrijken van uranium. Ondanks de boycot en de al jaren durende gesprekken van wereldmachten en het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) met Iran houdt het land nog steeds zijn poot stijf.

15 October 2013 15:25Gewijzigd op 15 November 2020 06:25
Iran. beeld ANP
Iran. beeld ANP

Uraniumverrijking is het geschikt maken van de scheikundige stof uranium om energie op te wekken in kernreactoren. Het kan ook gebruikt worden voor het maken van kernwapens. Uranium komt voor in de natuur, en moet worden bewerkt om hiervoor geschikt te worden.

Tussen 2006 en 2010 gaven de VN vier keer toestemming om handel met Iran verder te beperken. De sancties hadden betrekking op het leveren van nucleaire technologie en zware wapens. In 2010 volgde toestemming om vracht voor Iran te inspecteren op ongeoorloofde spullen.

De Europese Unie heeft daarnaast eigen sancties voor het leveren van uitrusting die gebruikt kan worden om uranium te verrijken. De unie houdt een lijst bij van verdachte bedrijven en individuen die de handelsbeperking overtraden. Verdachte personen mogen de EU niet in en van de firma’s zijn bezittingen in Europa geblokkeerd.

In 2012 werd een boycot van de EU van Iraanse ruwe olie stapsgewijs van kracht. Tot dan toe ging ongeveer een vijfde van de Iraanse productie naar EU-landen. In 2012 volgden nieuwe beperkingen die betrekking hadden op transacties met Iraanse banken en de import van aardgas.

De Verenigde Staten hebben Iran al in 1980 in de ban gedaan. Dat was het jaar dat de Amerikaanse ambassade in Iran werd bestormd tijdens de islamitische revolutie in het land. De VS verbraken de diplomatieke betrekkingen. Sindsdien is de handel met Iran steeds verder beperkt. Op dit moment is alle handel met Iran verboden, op enkele uitzonderingen op humanitaire gronden na.

Iran lijkt vooral van de beperkingen op de handel in ruwe olie last te hebben.Volgens een berekening van het Internationaal Energie Agenschap was de productie in september 2012 tot het laagste niveau sinds 1988 afgezakt. Deskundigen menen dat door de sancties de economie van Iran ernstig is aangetast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer