Koers euro op recordniveau
De koers van de euro tegenover de Amerikaanse dollar is vanmorgen in Tokio naar een recordhoogte van 1,1978 gestegen. Daarna daalde de Europese munt weer iets.
In Europa noteerde de euro vanmorgen 1,1935 dollar. Dat was iets lager dan het record van de de Aziatische handelaren, maar een stuk hoger dan de Europese slotkoers van 1,1880 dollar dinsdag. Het vorige record (1,1934) dateerde van 27 mei van dit jaar.
De opmars van de euro kwam dinsdag in een hoge versnelling. De koers was maandag op de valutamarkt in Amsterdam gesloten op 1,1740 dollar. Na het doorbreken van de grens van 1,18 was de beer los. Er werden op grote schaal dollars verkocht voor euro’s. De euro steeg naar 1,1910, maar sloot in Amsterdam wat lager op 1,1880. Tijdens de aansluitende handel in New York ging de koers weer omhoog.
Analist Michel van der Stee van de bank Van Lanschot denkt dat het eind nog niet in zicht is. „Je moet nu niet gek opkijken als de euro snel opstoomt naar 1,22 of 1,23 dollar”, zei hij dinsdag.
De verzwakking van de dollar is voor een deel toe te schrijven aan de internationale politieke spanningen. Maar belangrijker is de groeiende bezorgdheid over de enorme tekorten van de Verenigde Staten op de begroting en de handelsbalans. Het is de vraag hoe lang het buitenland die nog wil financieren. De twijfels daarover werden vrijdag groter toen het ministerie van Financiën in de VS bekendmaakte dat de buitenlandse investeringen in Amerikaanse effecten flink zijn afgenomen.
De euro werd begin 1999 op de valutamarkten geïntroduceerd, tegen een koers van 1,16675 dollar. Op de eerste handelsdag steeg de koers naar 1,1875, om vervolgens een diepe val door te maken van ruim 30 procent. Op 26 oktober 2000 werd een laagste niveau bereikt van 0,8230 dollar.
De koersdaling van de euro had veel te maken met het feit dat de rente in de VS hoger was dan in Europa, wat geld steken in dollars aantrekkelijker maakte. De situatie is inmiddels omgekeerd. Behalve van het renteverschil gaat de euro ook steeds meer profiteren van de twijfels aan de houdbaarheid van de Amerikaanse tekorten.