Buitenland

Ex-president Peru ontsnapt via Twitter aan tralies

LIMA (AP). De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori, al jaren achter slot en grendel, leek gedoemd tot de vergetelheid. Maar met behulp van sociale media heeft hij zich de afgelopen weken terug weten te vechten in de schijnwerpers. Tot ontzetting en ergernis van de regering.

11 October 2013 11:29Gewijzigd op 15 November 2020 06:21
Fujimori. Foto EPA
Fujimori. Foto EPA

De 75-jarige Fujimori zit sinds 2009 een celstraf van 25 jaar uit wegens misdaden tegen de menselijkheid die in de jaren negentig onder zijn bewind zijn begaan. Hij zou doodseskaders hebben ingezet en zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. De huidige president Ollanta Humala heeft tot dusver geweigerd zijn gevangen voorganger, die beweert dat hij ernstig ziek is, gratie te verlenen.

Daarop besloot Fujimori zich maar vanuit zijn cel in de Peruaanse politiek te mengen. Hij begaf zich op Twitter, waar hij binnen drie weken tienduizend volgers verzamelde, en postte geluidsfragmenten op Youtube. Vooral Humala, die in 2011 Fujimori’s dochter versloeg in de presidentsverkiezingen, moet het ontgelden.

„Het zou een stuk goedkoper zijn geweest voor Nadine (Heredia, de first lady van Peru, red.) en Ollanta als ze mij gratie hadden verleend”, stelde Fujimori onlangs in een tweet die in Peru onmiddellijk het gesprek van dag werd. „Ik zou de uit de hand gelopen binnenlandse veiligheidsproblemen hebben opgelost zonder iets terug te verlangen.”

Toen Humala vorige week op de APEC-top verklaarde dat het de reputatie van Peru geen goed doet dat een oud-president gevangenzit, sloeg Fujimori terug. Op Youtube plaatste hij een geluidsfragment waarin hij stelt dat zijn land juist ‘een uitstekende naam heeft’. Die dankt Peru, beweert Fujimori, aan ‘ons, die het land in 1990 hebben gered van de apocalyps’. Fujimori, die in 1990 aantrad als president, wist te voorkomen dat de Peruaanse economie instortte. Maar vervolgens bezondigde ‘El Chino’ zich aan corruptie. Toen het hem in 2000 te heet onder de voeten werd vluchtte hij naar het buitenland.

Fujimori’s online strapatsen brengen de Peruaanse regering hoe langer hoe meer in verlegenheid. Justitie werkt koortsachtig aan wetgeving die de mazen moet dichten die de ex-president voor zijn optredens op sociale media benut. Gedetineerden mogen in Peru geen computer of mobiele telefoon gebruiken, maar hebben wel toegang tot de vaste gevangenistelefoon. Fujimori ontdekte dat hij via die telefoonlijn tweets en Youtube-fragmenten kon inspreken en lijkt de slag te pakken te hebben.

Het hoofd van het Peruaanse gevangeniswezen zegt Fujimori niets in de weg te kunnen leggen. „Probleem nummer één is al dat Fujimori niet eigenhandig zijn Twitter- en Facebookprofielen bestiert. Hoe kunnen we iets aan banden leggen dat hij niet beheert?”

Fujimori, de enige ex-president ter wereld die in eigen land is veroordeeld voor ambtsmisdrijven, hangt nog een zesde rechtszaak wegens corruptie boven het hoofd. Als hij niet twittert doodt hij volgens zijn arts de tijd met het schrijven van zijn memoires. Ook schildert hij en mag hij graag luisteren naar opera, zegt lijfarts Alejandro Aguinaga.

Maar Fujimori’s online liefhebberijen doen de ex-president volgens Aguinaga pas echt goed. „Via sociale media, zei hij me, zal hij de ware geschiedenis van Peru vertellen - de geschiedenis die laf links probeert te veranderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer