Buitenland

Doorbraak gemeld in onderzoek alzheimer

LEICESTER. Britse wetenschappers hebben een chemische stof ontdekt die het afsterven van hersencellen lijkt tegen te gaan. Die vinding brengt medicijnen tegen parkinson, alzheimer en huntington mogelijk een stap dichterbij.

Redactie wetenschap
11 October 2013 09:06Gewijzigd op 15 November 2020 06:20

De onderzoekers van de universiteit van Leicester deden hun studie met muizen. Daarbij bleek de geteste stof te voorkomen dat een prioneninfectie hersencellen onherstelbaar beschadigde. Prionen zijn gevaarlijke eiwitten die onder meer verantwoordelijk zijn voor de gekkekoeienziekte BSE en de menselijke variant daarvan, de ziekte van Creudtzfeldt-Jakob.

Normaal gesproken ontwikkelen de muizen geheugenverlies en bewegingsstoornissen als gevolg van de prionen. Dieren die werden behandeld met de bewuste stof kregen die symptomen niet. Zij ontwikkelden ook geen hersenschade, zo ontdekten de onderzoekers. Ze publiceerden hun bevindingen donderdag in het vakblad Science Translational Medicine.

Wil de ontwikkeling van medicijnen en de behandeling van mensen in zicht komen, dan moeten de resultaten eerst door experimenten van andere onderzoekers worden bevestigd en bij andere dieren.

Toch zijn collega’s al enthousiast over de studie. „Dit is de eerste keer dat bij een levend wezen is aangetoond dat de afsterving van zenuwcellen een halt kan worden toegeroepen”, verklaarde prof. Roger Morris, verbonden aan King’s College London, tegenover de BBC. „De wereld is er morgen nog niet anders door, maar deze studie vormt wel een mijlpaal.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer