Binnenland

Kamper dokter Kolff redde leven van zoontje Joodse collega

KAMPEN. Kampen kent hem al decennia eenvoudigweg als ”Dokter Kolff”, maar de uitvinder van de kunstnier had diverse titels. Een van de indrukwekkendste, rechtvaardige onder de volken, ontving hij vanmiddag postuum, in de stad waar hij het zoontje van een Joodse collega het leven redde.

Niek Stam
7 October 2013 21:15Gewijzigd op 15 November 2020 06:16
Kolff in 1999. beeld Niek Stam
Kolff in 1999. beeld Niek Stam

Prof. dr. Willem Johan Kolff, die in 2009 op 97-jarige leeftijd overleed, kreeg de zogeheten Yad Vashemonderscheiding vanmiddag in Kampen toegekend door de Israëlische ambassadeur Haim Divon. Samen met zijn in 2006 overleden vrouw Janke Kolff-Huidekoper. Het gebeurde in aanwezigheid van de 75-jarige Erik Meijler, die destijds in de Tweede Wereldoorlog door het echtpaar werd gered.

Twee van Kolffs kinderen kwamen vanuit Amerika –waarheen het gezin in 1950 emigreerde– over om hun vaders onderscheiding te ontvangen. Ook aanwezig was de Kamper journalist en historicus Herman Broers, een van de initiatiefnemers voor de onderscheiding. Hij schreef de biografie ”Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren”.

Het verhaal over het Joodse onderduikertje kwam pas na Kolffs dood aan het licht, toen Broers in 2011 een update van het boek maakte. Hij beschrijft hoe de 5-jarige Erik in 1943 halsoverkop in het huis aan de Jan van Arkelstraat 22 in Kampen terechtkwam, nadat het vorige onderduikgezin in Friesland was verraden. Hij wordt als „neefje” bij de twee andere kinderen van het gezin geïntroduceerd.

Eriks vader was een collega van Kolff toen die voor de oorlog in het academisch ziekenhuis van Groningen werkte. Daar legde hij de basis voor het werk dat hij in het Kamper Stadsziekenhuis voltooide: de nu wereldberoemde uitvinding van de kunstnier.

Erik blijft meerdere maanden in Kampen totdat het er, mede door Kolffs verzetsactiviteiten, te gevaarlijk wordt. Hij wordt overgebracht naar het tuberculosesanatorium in Beekbergen, waar Kolffs vader Jacob directeur is. Deze brengt hem weer onder bij vrienden, bij wie Erik uiteindelijk de oorlog overleeft.

Ook zijn ouders en zusje komen door onder te duiken de oorlog door. Meteen na de Bevrijding in april 1945 halen ze Erik met de fiets vanuit Groningen op. De Meijlers zijn Kolff zo dankbaar dat ze in 1947 hun derde kind naar hem vernoemen: Pim.

Broers: „Het was een persoonlijke en uiterst gevaarlijke beslissing om het jongetje naar Kampen te halen. De risico’s die Kolff liep werden nog eens verzwaard door zijn sociale positie als de enige internist van de stad.” Hoewel Kolff door verzetswerk nog meer mensen het leven redde, vormden juist deze factoren volgens Broers de basis voor de erkenning van Yad Vashem.

De nu 75-jarige Erik Meijler was vanmiddag in Kampen aanwezig. Hij werd na de oorlog tandarts in Amsterdam. Met Kolff had hij geen contact meer, aldus Broers. „Totdat die hem in de jaren negentig ineens opbelde, toen hij met zijn vrouw in Nederland op bezoek was: „Janke heeft kiespijn, kun jij haar helpen?” Vanuit het niets lag daar ineens, in zijn tandartsstoel, de vrouw die hem een halve eeuw eerder het leven had gered. Erik: „Dat vond ik heel bijzonder.”

www.dokterkolff.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer