Buitenland

Opklaringen in oosten van planeet Kepler-7b

CAMBRIDGE (ANP). Als mensen ooit de oversteek naar de planeet Kepler-7b weten te maken, moeten ze rekening houden met dichte bewolking op het westelijk halfrond. In het oosten van de planeet zijn opklaringen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Ze zagen dat het licht van een ster weerkaatste op de wolken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ontdekking maandag (lokale tijd) gemeld.

1 October 2013 10:29Gewijzigd op 15 November 2020 06:08

Het is de eerste keer dat het wolkendek op een planeet buiten ons zonnestelsel in kaart wordt gebracht. „We komen nu op het punt dat we deze exoplaneten niet alleen maar ontdekken, maar ook leren begrijpen”, zegt NASA-directeur Paul Hertz.

De wetenschappers keken meer dan 3 jaar lang met twee ruimtetelescopen naar Kepler-7b. Ze zagen dat het wolkendek nauwelijks verandert. De planeet „heeft een opmerkelijk stabiel klimaat”, aldus onderzoeker Thomas Barclay van de NASA.

Kepler-7b staat op miljoenen kilometers afstand van de aarde in het sterrenbeeld Lier. De planeet, iets groter dan Jupiter, werd in 2010 ontdekt. Op het oppervlak is de temperatuur 800 tot 1000 graden Celsius. De planeet bestaat vrijwel geheel uit gas, net als bijvoorbeeld Jupiter en Saturnus. Het is niet rotsachtig als de aarde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer