Christelijke vakorganisatie heet nu CGMV
ZWOLLE. Christennetwerk|gmv wijzigt de naam in CGMV, vakorganisatie voor christenen. Die nieuwe aanduiding en een nieuwe huisstijl zijn maandag tijdens een bijeenkomst op het kantoor in Zwolle gepresenteerd.
De organisatie, waarvan de oorsprong ligt in gereformeerd vrijgemaakte kring, richt zich op „praktische en eigentijdse dienstverlening” op vooral het gebied van werk en inkomen. Zij wil „een actief netwerk van christenen zijn waarin (ethische) vraagstukken veilig met elkaar gedeeld en besproken kunnen worden” en ziet verder een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd nu Nederland beweegt van de klassieke verzorgingsstaat in de richting van, zoals kortgeleden verwoord in de Troonrede, een participatiesamenleving,
Toen de behoefte aan een nieuwe huisstijl en vernieuwde website zich aandiende, besloot christennetwerk|gmv ook zijn naam te veranderen, in CGMV. Directeur Huib Jongenburger tekent hierbij aan: „De c van Christus en christelijk blijft voluit centraal staan in onze missie. Waar andere organisaties de c laten vallen omdat die als lastig wordt ervaren, is dat bij ons niet aan de orde. Wij willen als vakorganisatie voor christenen mensen helpen vanuit onze christelijke missie. Dat deden we al en dat willen we blijven doen.”
Volgens Jongenburger is in de huidige economische omstandigheden, met een oplopende werkloosheid en een toenemende onzekerheid bij mensen over hun loopbaan, meer dan ooit een plaats weggelegd voor individuele en collectieve belangenbehartiging. De directeur: „Wij willen naast mensen staan, mensen helpen en mensen met elkaar verbinden. Om dat goed te doen, hebben we een nieuwe jas aangetrokken waarin we nog herkenbaarder en zichtbaarder zijn.”
De organisatie heeft al een geschiedenis van meer dan zestig jaar achter de rug. In 1952 werd het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond (GMV) opgericht, een organisatie van gereformeerd vrijgemaakte signatuur die openstond voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen. „Uniek voor de jaren vijftig van de vorige eeuw. Soms was het lastig, want werknemers en werkgevers hebben verschillende belangen. Het was de kunst daar een balans in te vinden”, stelt het CGMV terugkijkend vast.
Onder invloed van de maatschappelijke ontwikkelingen, met als belangrijkste trend de ontzuiling, besloot het GMV in 2003 de oude structuur los te laten. Het zette de werkzaamheden voort als ”christennetwerk” van zelfstandige eenheden van werknemers, werkgevers, jongeren en senioren/anders actieven. In 2007 werd gekozen voor de naam christennetwerk|gmv. De hoofdletters verdwenen, maar de identiteit bleef hetzelfde.
„Wij willen er zijn voor elke christen die verbinding zoekt met andere christenen om samen na te denken over de plaats van werk in het leven en hoe daarmee om te gaan”, aldus Jongenburger gisteren tijdens de presentatie van de vernieuwingen.
„CGMV ziet het zo: je werk kun je verliezen, maar als mens raak je je bestemming nooit kwijt. Dat biedt houvast. Het maakt een eventueel verlies van je baan niet minder heftig, maar dit vertrekpunt opent wel verrassende perspectieven in het nadenken over het belangrijke thema zingeving.”