Economie

CBS: overheidstekort ruim onder Europese norm

DEN HAAG (ANP). Het overheidstekort is over de periode juli 2012 tot en met juni 2013 uitgekomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

27 September 2013 09:42Gewijzigd op 15 November 2020 06:04
beeld ANP
beeld ANP

Dit is ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent. Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent van het bbp, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het overheidstekort kwam in het eerste halfjaar van 2013 uit op 2,5 miljard euro. In het eerste kwartaal was er een overschot van 4,5 miljard euro, dat kwam vooral door eenmalige opbrengsten uit de verkoop van mobiele-telefoonfrequenties. In het tweede kwartaal gaf de overheid 7 miljard euro meer uit dan zij ontving, voornamelijk bij de sociale fondsen. „Het overheidstekort is in zowel het eerste als tweede kwartaal van 2013 lager dan in de afgelopen vier jaar in de overeenkomstige kwartalen”, aldus het statistiekbureau.

Peter Hein van Mulligen, econoom bij het CBS, stelde dat „als de trend doorzet” Nederland dit jaar „zo maar onder de 3 procent” uit kan komen. Wel benadrukte hij dat het jaar pas halverwege is. „We hebben nog twee kwartalen te gaan, maar we zijn op koers”.

In de vergelijkbare periode 2011-2012 kwam het tekort overigens uit op 4,1 procent.

De overheidsschuld kwam aan het eind van het tweede kwartaal uit op 442 miljard euro. Dit is 73,9 procent van het bbp, hoger dan de Europese norm van 60 procent van het bbp. Het afgelopen halfjaar nam de overheidsschuld met 15 miljard euro toe. Dat kwam, naast het effect van het overheidstekort, onder meer door het storten van extra kapitaal in het nieuwe Europese steunfonds ESM en in de Europese Investeringsbank (EIB).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer