VN: Drooglegging al-Qaida hapert
Het al-Qaida-netwerk van Osama bin Laden is nog altijd in staat zichzelf financieel te bedruipen. De internationale inspanningen om de geldstromen van de terreurbeweging aan te pakken, worden gehinderd door gebrekkige samenwerking, tekortschietende wetgeving en gebrek aan politieke wil.
Dat berichtte The Financial Times vrijdag op basis van een rapportage van een commissie van de Verenigde Naties. Zij heeft vastgesteld dat er weliswaar „aanzienlijke vooruitgang” is geboekt in de pogingen al-Qaida financieel pootje te lichten, maar dat de inspanningen desondanks nog onvoldoende succes boeken.
De commissie wijst vooral op de voortgaande activiteiten van Youssef Nada en Idris Nasreddin. Beiden zijn verbonden aan de financiële onderneming al-Taqwa, die volgens Washington een van de belangrijkste fondsenwervers van al-Qaida was. Hoewel er stappen zijn ondernomen tegen al-Taqwa, zijn Nada en Nasreddin nog altijd actief in onder meer Zwitserland, Italië en Liechtenstein. Nada heeft overigens eerder ontkend iets met de financiering van terroristische activiteiten van doen te hebben.
De VN-onderzoekers stellen onder meer dat vele tientallen landen onvoldoende of niet rapporteren over hun bestrijding van „terroristische” geldstromen. Bovendien schort het geregeld aan onderlinge samenwerking. Een probleem vormen ook „liefdadigheidsorganisaties” die al-Qaida aan geld helpen. De VN-commissie zegt dat controle op deze organisaties ingewikkeld is, omdat ze vaak ook daadwerkelijk legitiem humanitair werk doen.
Het Belgische parlement nam donderdag met een overgrote meerderheid wetgeving aan voor de bestrijding van terrorisme. Met 131 tegen drie stemmen werden wetsvoorstellen aangenomen waarin terrorisme en terreurgroeperingen worden gedefinieerd en waarin opsporingsdiensten ruimere bevoegdheden krijgen bij de bestrijding van terrorisme. De Belgische antiterreurwetgeving is grotendeels gebaseerd op aanbevelingen van de Europese Unie.