Buitenland

Sarin: het meest gevreesde gifgas

RIJSWIJK (ANP). De VN-inspecteurs hebben „duidelijk en overtuigend bewijs” gevonden van gebruik van sarin door de Syrische regering. Het is voor het eerst sinds 1988 dat honderden mensen tegelijk het slachtoffer van sarin zijn geworden. De schattingen van het aantal doden door het gebruik van gifgas bij de Syrische hoofdstad Damascus lopen uiteen, maar het gaat zeker om een aantal honderden.

16 September 2013 18:39Gewijzigd op 15 November 2020 05:51

Sarin is een van de gevaarlijkste zenuwgassen. Het is een kleurloos en reukloos gas dat de signaaloverdracht bij de overgang van de zenuwen naar de spiercellen blokkeert, waardoor het slachtoffer verlamd raakt. 1 milligram van het gas kan dodelijk zijn.

Sarin werd in 1938 ontdekt door Duitse wetenschappers. Het naziregime wilde het gas inzetten voor oorlogsvoering, maar die plannen zijn nooit tot uitvoering gebracht. Wel is het gas na de Tweede Wereldoorlog gebruikt in een oorlog en bij een aanslag in Tokio. In 1988 werd een stad met etnische Koerden in Irak gebombardeerd met chemische en clusterbommen. Ongeveer 5000 mensen kwamen daarbij om het leven. Dat jaar is het gas vier keer ingezet tegen Iraanse militairen tijdens de Iran-Irak-oorlog.

In 1995 gebruikte een sekte sarin bij aanslagen in de metro in Tokio. Daarbij kwamen 13 mensen om het leven. Twee jaar later werd de productie, het bezit en het ontwikkelen van sarin verboden. Alle landen van de Verenigde Naties tekenden daarvoor het chemischewapenverdrag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer