Buitenland

Syrië: deal over chemische wapens is overwinning

BEIROET (AP). De overeenkomst tussen Rusland en de Verenigde Staten over de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van Syrië is een ‘overwinning’ voor Damascus. Dat heeft de Syrische minister van nationale verzoening Ali Haidar zondag gezegd tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

16 September 2013 07:42Gewijzigd op 15 November 2020 05:50
Assad. Foto EPA
Assad. Foto EPA

Zaterdag bereikten de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

De overeenkomst ‘helpt Syrië uit de crisis te komen’ en zorgt er tevens voor ‘dat een oorlog tegen Syrië wordt voorkomen, omdat het voorwendsel voor een oorlog die sommigen wilden is weggenomen’, aldus Haidar, die als eerste lid van het regime reageerde op het akkoord. De Syrische regering heeft nog geen officiële verklaring uitgegeven en het is dus niet duidelijk of Haidar de mening van de Syrische president Bashar Assad vertegenwoordigt.

Het Amerikaans-Russische akkoord heeft wereldwijd brede steun gekregen, waaronder van China. Ook Frankrijk is tevreden over het akkoord, maar minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius waarschuwde wel dat het slechts ‘een eerste stap is’. De Arabische Liga steunde de overeenkomst en secretaris-generaal Nabil Elaraby liet weten dat dit helpt bij het vinden van een politieke oplossing voor de crisis.

De Syrische Nationale Coalitie (SNC) vindt het akkoord niet ver genoeg gaan en heeft zondag aangedrongen op een verbod op het gebruik van raketten en de inzet van de luchtmacht door het regime van president Bashar Assad. De SNC wil bovendien militaire hulp om zo een vuist te kunnen maken tegen de Syrische regeringstroepen en ‘het regime te dwingen een einde te maken aan het offensief en een politieke oplossing te accepteren’.

„Aanvallen met chemische wapens zijn onderdeel van een groter systeem van misdaden tegen de menselijkheid begaan door het Assad-regime, waaronder het inzetten van de Syrische luchtmacht en het afvuren van ballistische raketten op woonwijken”, schreef de SNC in een verklaring. „De SNC staat erop dat het verbod op het gebruik van chemische wapens, waardoor meer dan 1400 Syrische burgers zijn omgekomen, wordt uitgebreid met een verbod op het inzetten van de luchtmacht en ballistische raketten.”

Hoewel een dergelijk verbod in sommige gebieden zou kunnen leiden tot minder bloedvergieten, is de grote vraag hoe dit moet worden gehandhaafd. Het is onwaarschijnlijk dat het Syrische regime deze macht opgeeft en het Westen lijkt niet van zins om een no-fly zone boven het land op te zetten.

Ook met het leveren van wapens zijn de VS en zijn bondgenoten vooralsnog terughoudend uit vrees dat de wapens in handen van extremisten vallen. Washington heeft maanden geleden weliswaar gezegd van plan te zijn om wapens te leveren, maar volgens de rebellen hebben zij nog niets ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer