Duitsland kiest nieuwe Bondsdag - exit FDP?
BERLIJN (ANP). Haalt de FDP het of komen de liberalen niet meer in de Bondsdag? Daar spant het om als zondag 22 september zo’n 61,8 miljoen Duitsers hun stem kunnen uitbrengen voor een nieuwe volksvertegenwoordiging. De Bondsdag kiest vervolgens de nieuwe bondskanselier. In de peilingen gaan de centrumrechtse coalitie en de linkse oppositie ongeveer gelijk op.
De christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel kan volgens peilingen rekenen op ongeveer 40 procent en de liberale FDP op 4 à 6 procent van de stemmen, samen wellicht genoeg voor een meerderheid, ware het niet dat er een kiesdrempel is van 5 procent. De grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische SPD, kan rekenen op 23 à 28 procent, de Groenen op 10 à 11 procent en de linkse partij Die Linke op 8 à 10 procent.
Merkel zou het liefst met de FDP doorregeren. Het probleem is dat zij niet zeker weet of de liberale juniorpartner de kiesdrempel van 5 procent haalt. Als dat niet lukt, zal waarschijnlijk weer een ‘Grote Coalitie’ van de twee grootste fracties uit de bus komen, net zoals van 2005 tot 2009. SPD-kanselierskandidaat Peer Steinbrück zou het liefst met de Groenen regeren, maar volgens de peilingen lijkt dat niet mogelijk. Bij een linkse meerderheid in de Bondsdag lijkt rood-rood-groen onwaarschijnlijk, want Steinbrück wil niet regeren met Die Linke met haar DDR-verleden.
Merkel verwijst in de verkiezingscampagne naar de goede economische situatie en belooft de burgers continuïteit: „U kent mij en u weet wat ik wil aanpakken en hoe ik dat doe.” Steinbrück blijft de vinger op de zere plekken leggen: veel Duitsers verdienen ondanks een fulltimebaan niet genoeg om van te leven en moeten daarom aanvullende bijstand aanvragen. Daarom wil Steinbrück eindelijk een wettelijk minimumloon invoeren. Net zoals elders worden de rijken steeds rijker. Hogere belastingen moeten daarvan wat afromen. En een rem op de huren moet ervoor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens in de grote steden kunnen blijven wonen. Uitzendkrachten moeten hetzelfde loon krijgen als vaste krachten.
Op het terrein van het buitenlandse beleid wil de SPD een controle op wapenuitvoer door het parlement invoeren. Binnen de Europese Unie moet een rem worden gezet op de eenzijdige bezuinigings- en liberaliseringspolitiek. De banken moeten eigen reserves opbouwen om zich desnoods zelf te kunnen redden.
Voor de uiteindelijke krachtsverhoudingen in de Bondsdag zal mede beslissend zijn of een van de nieuwe kleine partijen de kiesdrempel haalt en in het parlement komt. De Piratenpartij Duitsland zet zich in voor vrijheid op internet. Het eurosceptische Alternatief voor Duitsland (AfD) pleit voor een „geordende ontbinding van de eurozone”.