Buitenland

Noord-Korea verdacht van opstarten kernreactor

WASHINGTON. Recente satellietbeelden lijken erop te wijzen dat Noord-Korea een van zijn plutoniumreactoren weer heeft opgestart. Dat heeft een Amerikaans onderzoeksinstituut woensdag gezegd.

Redactie buitenland
12 September 2013 09:34Gewijzigd op 15 November 2020 05:46
Satellietfoto uit 2004 van het Noord-Koreaanse nucleaire complex Yongbyon. De reactor in het complex, die in 2007 werd stilgelegd, lijkt weer te zijn herstart. beeld EPA
Satellietfoto uit 2004 van het Noord-Koreaanse nucleaire complex Yongbyon. De reactor in het complex, die in 2007 werd stilgelegd, lijkt weer te zijn herstart. beeld EPA

De reactor in de kerninstallatie Yongbyon werd in 2007 stilgelegd als voorwaarde van een ontwapeningsovereenkomst. Pyongyang kondigde in april, te midden van dreigingen aan het adres van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, echter aan de reactor te zullen herstarten. De VS en Zuid-Korea hadden Noord-Korea sancties opgelegd vanwege testen met kernraketten.

Het is volgens het Verenigde Staten-Korea Instituut niet met 100 procent zekerheid te zeggen of de reactor daadwerkelijk herstart is, maar satellietbeelden van de afgelopen tijd wijzen wel sterk in die richting. Op de satellietbeelden is stoom te zien die volgens het instituut in kleur en volume overeenkomt met de stoom die vrijkomt bij generatoren die aangedreven worden door kernenergie.

De plutoniumreactor in Yongbyon kan worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en voor het fabriceren van materiaal voor kernwapens. De internationale gemeenschap vreest dat Noord-Korea zijn kernprogramma verder wil uitbreiden.

Dinsdag kwamen Noord- en Zuid-
Korea overeen dat het gezamenlijke industriecomplex Kaesong maandag weer opengaat. Dat werd gesloten toen de spanning tussen Noord-Korea en het Westen hoog opliep na een Noord-Koreaanse kernproef in februari. Kaesong is het enige economische samenwerkingsverband van de twee Korea’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer