Buitenland

Washington voert vraaggesprekken met Taliban

De Amerikanen zijn woensdag begonnen met het ondervragen van de Taliban- en al-Qaida-gevangenen die op de marinebasis Guantánamo in het uiterste oosten van Cuba vastzitten. In ”Camp X-Ray” worden 158 gevangenen vastgehouden. Vermoedelijk tot volgende week zullen er geen nieuwe bijkomen.

RTR/ANP
24 January 2002 10:58Gewijzigd op 13 November 2020 23:23

De Amerikanen noemen de gesprekken met de gevangenen „vraaggesprekken” in plaats van ondervragingen. „Het is een proces van vraaggesprekken, het verzamelen van inlichtingen, geen krachtdadig proces”, aldus commandant Buehn van de basis. Bij die gesprekken is geen advocaat aanwezig. „Dat lijkt ons op dit ogenblik niet opportuun.”

Er worden voorlopig geen nieuwe gevangenen naar Guantánamo gestuurd zodat er tijd is om de faciliteiten van het kamp te verbeteren. Er moeten meer cellen komen zodat gedetineerde strijders van Taliban en al-Qaida minder vaak een cel hoeven te delen. Ook worden de verhoorruimtes uitgebreid.

Het besluit komt op een moment dat er veel internationale kritiek is op de behandeling van de gevangenen. Verscheidene organisaties en regeringen, waaronder die van Nederland, hebben aangedrongen op een humane behandeling van de verdachten. Een woordvoerder van het Pentagon sprak tegen dat die kritiek een rol heeft gespeeld in de besluitvorming. Volgens Washington vallen de gedetineerden niet onder de Geneefse Conventies. De „wetteloze strijders” worden echter wel volgens de internationale regels behandeld, aldus minister Rumsfeld van Defensie.

Tot de gevangenen in Guantánamo Bay behoort volgens The New York Times de belangrijkste afgezant van Osama bin Laden in Europa, de 41-jarige Algerijn Bensayah Belkacem. Uit gesprekken die hij per mobiele telefoon voerde met leiders van al-Qaida in Afghanistan zou blijken dat hij na 11 september Amerikaanse doelen op de Balkan moest aanvallen.

In Afghanistan blijft de situatie precair. Het enthousiasme na de donorconferentie in Tokio wordt getemperd door nieuwe berichten over gevechten tussen lokale krijgsheren. In Japan zegde de internationale gemeenschap bijna 5 miljard euro toe voor de wederopbouw van het door oorlogen verwoeste land.

In de oostelijke provinciehoofdstad Khost is ruzie tussen twee rivaliserende krijgsheren uitgebroken. Troepen van commandant Zakeem Khan hebben volgens het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP de meeste regeringsgebouwen bezet. In de stad is de sfeer zeer gespannen, meldden bewoners. Zij vrezen dat op ieder moment gevechten kunnen uitbreken tussen beide partijen.

Zakeem Khan zou een aanhanger van de vroegere president Rabbani zijn, terwijl zijn rivaal Khan Zadrani een volgeling is van ex-koning Zahir Shah. Zadrani beweert de raad van stamoudsten en voormalige moedjahedien te leiden, die de macht in de provincie heeft overgenomen na het vertrek van de Taliban uit het gebied. Het centraal gezag in Kabul zou inmiddels zijn gevraagd te bemiddelen in het conflict.

Ook in het noorden van Afghanistan is het onrustig. Strijders die loyaal zijn aan etnisch Oezbeekse krijgsheer generaal Abdul Rashid Dostum hebben, na gevechten met etnische Tadzjieken die trouw zijn aan Mohammed Fahim, het district Qale Zaal ingenomen. Fahim is minister van Defensie in de interim-regering. Dostum is zijn plaatsvervanger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer