Buitenland

Senaatscommissie stemt in met Syrië-operatie

WASHINGTON/STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG/RTR). De Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft woensdag ingestemd met militair optreden tegen Syrië. Tien senatoren stemden voor, zeven tegen, een onthield zich van stemming. Dit is de eerste belangriijke stap in het Congres richting ingrijpen. Naar verwachting volgende week buigt de plenaire Senaat zich over de kwestie.

4 September 2013 21:37Gewijzigd op 15 November 2020 05:39
Republikein Adam Kinzinger laat aan de hand van een foto van Syrische kinderen de gevolgen van gifgas sarin zien. Foto EPA
Republikein Adam Kinzinger laat aan de hand van een foto van Syrische kinderen de gevolgen van gifgas sarin zien. Foto EPA

In het Huis van Afgevaardigden is het commissieoverleg woensdag begonnen. Minister van Defensie Chuck Hagel zei daar dat de „beperkte militaire operatie” die de Verenigde Staten tegen Syrië willen ondernemen, naar schatting tientallen miljoenen dollar zou kosten. Instemming in het Huis, dat zich naar verwachting eveneens volgende week plenair over Syrië buigt, is niet zeker.

Aan zo’n interventie worden in de door de Senaatscommissie aangenomen tekst wel strikte voorwaarden verbonden. Zo is de inzet van grondtroepen taboe en mag het ingrijpen in eerste instantie hooguit 60 dagen duren. Als de omstandigheden het vereisen, kan de actie daarna één keer met 30 dagen worden verlengd. President Barack Obama heeft ook gezegd dat hij geen „laarzen aan de grond” wil.

Volgens de vooraanstaande Republikeinse voorman John McCain gaat de resolutie niet ver genoeg. De huidige tekst geeft in zijn ogen president Obama te weinig armslag bij diens optreden tegen Syrië.

Volgens Obama heeft de hele wereld de rode lijn getrokken die niet mag worden overschreden als het om chemische wapens gaat. „Ik heb die rode lijn niet getrokken”, zei de Amerikaanse president woensdag op een persconferentie in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Volgens Obama staat niet „zijn eigen geloofwaardigheid, maar die van de hele wereldgemeenschap op het spel” bij de reactie op het gebruik van gifgas. Obama is woensdag aangekomen in Zweden voor een tweedaags bezoek.

Obama sprak over zijn voornemen om zonder de zegen van de VN-Veiligheidsraad luchtaanvallen uit te voeren op Syrië. De regering van dat land is volgens Obama verantwoordelijk voor aanvallen met gifgas op 21 augustus. Daarbij kwamen volgens de Amerikanen meer dan 1400 mensen om het leven. Obama’s Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad weerspreekt die beschuldiging ten stelligste. De VN hebben afgelopen week onderzoekers ter plaatse gehad. Die zijn nog bezig met de analyse van de genomen monsters.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer