„Overheid dwingt moeders tot zoeken betaald werk”
SCHERPENZEEL. Van de ruim 5000 euro kinderbijslag die het gezin Van Koeveringe-van Ekris nu jaarlijks ontvangt, rukt de overheid met een grove kaasschaaf meer dan een kwart af, als het kabinetsplan doorgaat.
Wrang, noemt Van Koeveringe de beleidsvoornemens. „Als je ziet dat binnen het afgesloten sociaal akkoord een groot aantal belangrijke zaken ongewijzigd is doorgeschoven, vind ik het wrang dat een minderheid in de samenleving, namelijk de grote gezinnen, wel keihard de dupe moet worden van bezuinigingen. In feite wordt iedereen hiermee gedwongen werk te zoeken, terwijl dat op het moment ook niet eens zomaar voorhanden is.”
De plannen die minister Asscher presenteerde, zijn volgens Van Koeveringe „erg gezinsonvriendelijk; ze hebben een grote impact. Gezinnen gaan er snel 1000 euro per jaar op achteruit. Dat betekent een fors koopkrachtverlies. Blijkbaar maakt de overheid zich niet druk over de koopkrachtontwikkeling bij grote gezinnen.”
In het huidige systeem is de kinderbijslag voor oudere kinderen hoger. „Logisch”, vindt de Scherpenzeelse adviseur salaris en personeel. „Oudere kinderen kosten meer. Het verlagen van de bedragen is dan ook niet zomaar uit te leggen, maar gewoon een forse bezuiniging.”
Het gezin Van Koeveringe telt vier zoons en een dochter, 7, 8, 12, 14 en 16 jaar oud. Als het overheidsplan doorgaat, loopt de jaarlijkse kinderbijslag terug van 5160 naar 3850 euro. „Dus met 1310 euro; dat is niet niks. Aan de andere kant wordt het kindgebonden budget verhoogd. Maar dat weegt niet op tegen elkaar.
Ik denk dat het op een gegeven moment steeds moeilijker wordt om als alleenverdiener de kost te blijven verdienen. Ook al heb je een goede baan. We zullen toch meer op de kleintjes moeten gaan letten. Ook betekent het dat we erover nadenken dat mijn vrouw een baan gaat zoeken. En dat is jammer, want je kunt naast de zorg voor de kinderen ook je steentje bijdragen in de maatschappij als vrijwilliger op school of voor allerlei goede doelen.”
Afgezien van de versobering van de kindregelingen is het vanaf september 2015 ook gedaan met het verstrekken van gratis schoolboeken. In een voorstel dat staatssecretaris Dekker dinsdag naar de Kamer stuurde, stelt hij wel voor dat ouders jaarlijks maximaal 300 euro per kind aan schoolboeken kwijt mogen zijn. Lesmaterialen zoals een atlas, rekenmachine, woordenboek en gymkleding vallen niet onder de regel. Scholen mogen papieren, maar ook elektronische boeken voorschrijven, zolang het pakket in totaal maar onder de 300 euro blijft.
De overheid dwingt moeders op deze manier betaald werk te gaan zoeken, terwijl je als burger zelf de keuze zou moeten kunnen maken of je dat wilt, stelt Van Koeveringe. „Steeds weer worden er maatregelen getroffen die de gezinnen duperen. Denk aan het afbouwen van de heffingskorting van de partner, ook wel ‘aanrechtsubsidie’ genoemd, en het afschaffen van de gratis schoolboeken. In feite is het beleid inconsequent, want terwijl iedereen de arbeidsmarkt ‘opgejaagd’ wordt, moeten er wel steeds meer onbetaalde mantelzorgers komen. Wie is daarvoor dan uiteindelijk nog beschikbaar?”
„Griekenland krijgt wel miljarden”
APELDOORN. Niet alleen bij de oppositie, ook buiten de politiek valt het plan van minister Asscher om 800 miljoen euro te bezuinigen op de financiële kindregelingen slecht.
De reformatorische vakorganisatie RMU vindt het wel „heel ingrijpende maatregelen waarmee de minister 810 miljoen wil besparen.” Daarmee wordt volgens de RMU het gezin, „de hoeksteen van de samenleving, daar waar juist de zorg en aandacht van de samenleving naartoe zou moeten gaan”, zwaar getroffen.
Schrijnend noemt de vakorganisatie het verder dat allerlei regelingen voor bijvoorbeeld thuiswonende gehandicapte kinderen worden samengevoegd, terwijl de kinderopvangtoeslag bij ouders die beiden werken intact blijft. „Hoe dan ook, dit wetsvoorstel legt een belangrijk deel van de totale bezuinigingsoperatie van 6 miljard bij gezinnen met kinderen, door een forse lastenverzwaring. Bizar dat het gezin opnieuw het gelag betaalt. Deze verlaging gaat ook tegen internationale trends in om juist extra in te zetten op gezinsbeleid en ondersteuning van gezinnen.”
Ook lezers van RD.nl, de website van het Reformatorisch Dagblad, geven in een reactie blijk van hun onvrede met de plannen. „Dit kabinet is wel het meest gezins- en kindonvriendelijke kabinet dat er volgens mij ooit is geweest”, stelt L. van den Belt uit Rijssen. „Het lijkt wel of dit kabinet totaal buiten de werkelijkheid staat. Griekenland krijgt miljarden en de eigen gezinnen moeten –om het plat te zeggen– het zelf maar uitzoeken.”
„Een heel slecht plan”, meent Pols uit Krimpen aan den IJssel. „Ze kunnen beter bezuinigen op de uitkeringen van al die buitenlanders die hier wonen. Straks wordt het nog erger als de grenzen opengaan voor de Roemenen en de Bulgaren, dan is het hek echt van de dam.”
„Den Haag heeft geen geheugen”, vindt W. J. Blom uit Gouda. „Men is blijkbaar helemaal vergeten dat oudere kinderen duurder zijn, of liever: dat jongere kinderen minder duur zijn. Ouders met jonge kinderen worden niet getroffen, ouders met oudere kinderen op den duur wel.” „Dit scheelt ons als gezin 2290 euro per jaar”, verzucht P. Hogendoorn uit Waarder. Jannes Kamphuis uit Rijssen heeft het nu helemaal gehad met dit kabinet: „Tijd voor verkiezingen.”