Zwemplatform betreurt nieuwe opzet zwemles
RIJSWIJK (ANP). Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) betreurt dat zwembond KNZB zonder overleg nieuwe lesmethoden op basis van de borstcrawl introduceert.
De KNZB experimenteert in Den Haag, Amsterdam en Groningen met het aanleren van de borstcrawl aan jonge kinderen. Met ingang van 2014 wil de bond deze zwemslag als basis voor zwemlessen in het hele land invoeren. Zwemcoach Jacco Verhaeren zegt in een interview op Hollandswimming.nl kinderen binnen 8 maanden te kunnen leren zwemmen.
NPZ-voorzitter Mervyn Stegers hekelt de handelwijze van de zwembond. Volgens hem is de KNZB 2 jaar geleden akkoord gegaan met modernisering van de lesmethoden op basis van de schoolslag.
„Het verbaast ons dat de KNZB zonder overleg bezig is met experimenten”, zegt NPZ-voorzitter Mervyn Stegers. „Dat steekt.”
Stegers zegt de KNZB samen met Recron en de Vereniging Sport en Gemeenten deel uitmaakt van het NPZ, waarin de lesmethoden volgens het zwem-ABC worden afgestemd. Via geruchten vernam hij dat de zwembond bezig is met proeven met de borstcrawl. „Die discussie daarover hoort thuis in ons platform.”
Volgens de NPZ-voorzitter zijn kinderen fysiek nog niet sterk genoeg om de crawl aan te leren. „Op basis van adviezen is bewust gekozen voor de schoolslag. Hun overlevingskansen zijn door de schoolslag groter als zij met kleren aan te water raken en zich moeten zien te redden”, benadrukt Stegers.
Jacco Verhaeren, coach van vele olympisch zwemkampioenen, is ervan overtuigd dat kinderen door de crawl binnen een schooljaar volwaardig leren zwemmen. Verhaeren die in het buitenland verblijft, openbaarde zijn nieuwe aanpak begin augustus op de zwemsite Hollandswimming.nl.
„Kinderen leren nu eenmaal sneller die slag”, zegt hij in een interview op de website. „Ik ben ervan overtuigd dat ik veel mensen zal meekrijgen in die visie.”
Volgens Verhaeren moeten de zwemlessen speelser, met daarin opgenomen competitie-elementen. „Niet om de druk op te voeren”, verduidelijkt de zwemcoach. „Maar Nederland zal versteld staan hoeveel talentvolle kinderen wij hebben.”