Buitenland

Israël verrast door Obama’s uitstel van ingrijpen in Syrië

JERUZALEM. Voor Israël kwam het als een verrassing dat de Amerikaanse president Obama met het Congres wil overleggen over een aanval op Syrië. Sommigen keuren dat besluit af, maar anderen tonen begrip.

Alfred Muller
2 September 2013 14:57Gewijzigd op 15 November 2020 05:35
Inwoners van Kiryat Motzkin, ten noorden van Haifa, wachten op hun beurt om hun gasmaskers te laten controleren. Foto EPA
Inwoners van Kiryat Motzkin, ten noorden van Haifa, wachten op hun beurt om hun gasmaskers te laten controleren. Foto EPA

Het dagblad Ha’aretz zegt maandag in een commentaar dat de meeste Israëliërs zich opgelucht voelden toen ze vernamen dat de actie wordt uitgesteld of mogelijk zelfs afgelast. Het is belangrijk dat de Amerikanen weten dat Israëliërs Washington niet willen aanmoedigen om bij een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten betrokken te raken. De krant acht het wel mogelijk dat het Amerikaanse Congres militair ingrijpen in Syrië goedkeurt.

De minister van Economie en Handel, Naftali Bennett van de rechts-nationalistische Bayit Yehudipartij, zegt op Facebook dat de aarzeling om Syrië aan te vallen bewijst dat Israël alleen op zichzelf kan vertrouwen.

Het dagblad The Jerusalem Post is het daar niet mee eens. In een commentaar schrijft de krant maandag dat de houding tegenover Syrië niet kan dienen als toetssteen voor een actie tegen Iran. Het gaat namelijk om verschillende zaken.

De oorlog in Syrië is vooral een humanitaire crisis. De wereld verlangt een einde aan het bloedvergieten en wenst politieke stabiliteit in dat land. Maar het Westen heeft verder geen politiek belang bij het beëindigen van dit conflict.

Anders ligt dat als Iran nucleaire wapens krijgt. Dat is een gevaarlijke, destabiliserende ontwikkeling. Deze wapens zullen Iran ertoe aanmoedigen de Straat van Hormuz af te sluiten. Het zal een wapenwedloop in het Midden-Oosten ontketenen. Bovendien zal dit de politieke invloed van Iran vergroten.

Commentator Avi Issacharoff zegt in de onlinekrant Times of Israel dat Obama’s Midden-Oostenpolitiek in de Arabische wereld tot zaterdag in het algemeen als „verwarrend en onsamenhangend” werd gezien. Maar vanaf zaterdag geldt hij als „een van de zwakste presidenten in de Amerikaanse geschiedenis.”

De Iraanse hoogste leider, Ali Khamenei, concludeert uit de situatie dat de kans dat Amerika militair zal optreden tegen Iran, heel klein is. Ook Hezbollah en al-Qaida komen tot deze conclusie. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn collega’s zullen er vanaf nu van doordrongen zijn dat er uit Washington geen goed nieuws zal komen over het dwarsbomen van het Iraanse nucleaire ambitie.

De reactie van Amerika op Syrië zal immers beperkt en zwak zijn. De Syrische president Assad zal deze aanval niet alleen overleven, maar zelfs de kans hebben om de overwinning uit te roepen.

Christendom

In de christelijke wereld klink steun voor Assad. De Russische metropoliet Hilarion (die de externe relaties van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Moskou behartigt) zei vorige week een interview met AsiaNews dat de Russische Kerk vooral bezorgd is over het lot van de Syrische burgers en christenen. De extremisten in Syrië die de macht van Assad willen overnemen, hebben volgens Hilarion „de volledige en totale verwoesting van het christendom” in Syrië tot doel. „Als zij de macht overnemen, ook al is het tijdelijk, zal de christelijke bevolking worden uitgeroeid, of uit het land worden verdreven, en worden hun kerken vernietigd.”

De kerkleider wees er ook op dat twee kerkleiders die op 22 april zijn ontvoerd, nog steeds spoorloos zijn. Het betreft de metropoliet Boulos al-Yazigi van de orthodoxe kerk in Antiochia en de metropoliet Mar Gregorios Yohanna Ibrahim van de Syrisch-Orthodoxe Kerk.

De in Syrië woonachtige karmeliet en non Agnes-Mariam de la Croix zei in een interview met Ha’aretz dat de islamitische rebellengroep Jabhat al-Nusra verantwoordelijk is voor de massamoorden, verkrachtingen en plunderingen in Syrië. Volgens haar steunen de meeste Syriërs Assad omdat ze vrezen dat hun land wordt overgenomen door islamitische extremisten. De buitenlandse strijders zouden de sharia willen invoeren in Syrië. Ook richten ze nu al volksrechtbanken op. Volgens velen is alleen een dictatuur te vrezen als Assads regime wordt verjaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer