PLO-politica: Royal HaskoningDHV, stop bouwproject Oost-Jeruzalem
De Palestijnse politica en topvrouw van de PLO Hanan Ashrawi heeft het Nederlandse ingenieursbureau Royal HaskoningDHV donderdag opgeroepen om zich terug te trekken uit een bouwproject in Oost-Jeruzalem.
Vorige week ontstond ophef over een waarschuwing van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Royal HaskoningDHV vanwege de betrokkenheid bij het project, de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem.
Volgens Ashrawi stellen sommige Nederlandse Kamerleden ten onrechte dat het project de belangen van Palestijnse inwoners van de Kidronvallei dient. „Misleidend en onjuist. De zuiveringsinstallatie wordt, in opdracht van de Israëlische autoriteiten, gebouwd in het bezette Oost-Jeruzalem. Het primaire doel van de installatie is Israëls illegale nederzettingen te ondersteunen, de annexatie van Oost-Jeruzalem te verstevigen en de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te consolideren. Het gaat Israël er niet om schoon water aan de Palestijnen te leveren.”
De ChristenUnie heeft vorige week Kamervragen gesteld over de kwestie. De partij noemt het onbegrijpelijk dat de regering „aan de ene kant samenwerking tussen Israëlieten en Palestijnen wil stimuleren en tegelijk dit onmogelijk maakt door een Nederlands bedrijf te veroordelen en 200.000 Palestijnse burgers te benadelen.”
Ashrawi stelt dat de Palestijnse Autoriteit niet is betrokken bij het project, terwijl de coördinator van het project in de Kidronvallei, de Dead Sea Drainage Authority, aangeeft dat Palestijnen en Israëliërs juist wel samenwerken om de milieuproblematiek in het gebied aan te pakken. Ook Naomi Tsur, locoburgemeester van Jeruzalem, zei vorige week al ruim vijf jaar met de Palestijnse Autoriteit om tafel te zitten om te werken aan een oplossing voor de vervuiling.
Royal HaskoningDHV is welkom in de Palestijnse gebieden, zegt Ashrawi, maar dan moet het bedrijf zijn betrokkenheid bij het Israëlische project beëindigen en zich houden aan „internationale en humanitaire wetten”. Ook moeten de activiteiten van het bedrijf bijdragen aan een „onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat, volgens de grenzen uit 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.”
Ashrawi roept de Nederlandse regering op om in actie te komen tegen het „desastreuze nederzettingenbeleid” van Israël.
Royal HaskoningDHV geeft vooralsnog geen commentaar op de oproep van Ashrawi.